Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τη ματαίωση «ρωσικής συνωμοσίας για ανατροπή κυβέρνησης ευρωπαϊκής χώρας»

 


φωτό:«abcnews.go.com»

Φεβρουάριος 10, 2023. Ελλάδα.

 

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε ότι συνωμοσία από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Μολδαβία, τελικά ματαιώθηκε.

Ρωσική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της Μολδαβίας ματαιώθηκε από το Κίεβο, δήλωσε χθες (Πέμπτη) στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενώ δεν είναι σαφές εάν το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για μια τέτοια δράση, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τα κακόβουλα προγράμματα.

«Ενημέρωσα την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, ότι έχουμε ένα σχέδιο να καταστρέψουμε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών που δρουν στη Μολδαβία», είπε μιλώντας σε ηγέτες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

«Τα έγγραφα έδειξαν ποιος, πότε και πώς υπήρχε σχέδιο να συντρίψει τη δημοκρατία της Μολδαβίας και να εδραιώσει τον έλεγχο πάνω της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

 

Το σχέδιο, το οποίο ανέφερε ο Ζελένσκι είναι παρόμοιο με τις αποτυχημένες ρωσικές προσπάθειες για την ανατροπή του Κιέβου, δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Μολδαβία.

Μόλις δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Ρώσος στρατηγός ανακοίνωσε τα σχέδια της Μόσχας να καταλάβει την ανατολική και νότια Ουκρανία καταλαμβάνοντας περιοχές κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής πλευράς της Οδησσού, και από εκεί φτάνοντας δυτικά στη Μολδαβία.

Η Οδησσός όχι μόνο μοιράζεται σύνορα με τη Μολδαβία, αλλά και με την Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας με φιλορωσικούς δεσμούς.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν τα σχέδια της Ρωσίας στο τελευταίο της σχέδιο, και η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά, αλλά δήλωσε ότι είχε εντοπίσει «ανατρεπτικές δραστηριότητες με στόχο την υπονόμευση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, την αποσταθεροποίηση και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης», γράφει η ισραηλινή ιστοσελίδα «bhol» επικαλούμενη το Fox News.

«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να δώσουμε πρόσθετες λεπτομέρειες γιατί υπάρχει κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο διάφορες επιχειρησιακές δραστηριότητες», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Μολδαβίας σε δήλωση που επιβεβαίωσε ότι έλαβαν «πληροφορίες από τους Ουκρανούς εταίρους».

Η υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας προειδοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να αναπτύξει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της νότιας Ουκρανίας και της Υπερδνειστερίας - αν και οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν καθηλωμένες στη νότια Ουκρανία από την αποχώρησή τους από την πόλη Χερσώνα τον περασμένο Νοέμβριο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr