Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

«Τουρκολόγος»: Η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Τουρκία θα αυξηθεί


Φεβρουάριος 19, 2023. Ελλάδα.

Ερεβάν.

Η λογική υποδηλώνει ότι μετά τον σεισμό, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα χάσει σε κάποιο βαθμό τον επεκτατικό της επιθετικό χαρακτήρα. Αυτό δήλωσε ο ακαδημαϊκός, τουρκολόγος Ρούμπεν Σαφραστιάν στον αέρα του προγράμματος «Παράγοντας Δύναμης» αρμενικής τηλεόρασης.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εσωτερικά της προβλήματα. 

«Η Τουρκία, ουσιαστικά, είναι ένα μεσαίο κράτος, αλλά στην εξωτερική πολιτική, με βάση τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, ακολούθησε μια πολιτική που θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια να πηδήξει πάνω από το κεφάλι της σπαταλώντας τους πόρους της χώρας.

»Οι πόροι της Τουρκίας σπαταλήθηκαν σε διάφορες περιπέτειες και επιθετικές ενέργειες στο εξωτερικό.

 Τώρα η Τουρκία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει σε κάποιο βαθμό αυτή την πολιτική. 

Υποθέτω ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει εργασίες ανοικοδόμησης στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή σε βάρος των εγχώριων πόρων της, αλλά, θα προσπαθήσει να δεχθεί επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό. 

Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα προέλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα σημαίνει ότι η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία θα αυξηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει πιο προβλέψιμη για τις ΗΠΑ», είπε ο Σαφραστιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική πολιτική ελίτ, δυσαρεστημένη με τον Ερντογάν, θα λάβει την εξής θέση: θα βοηθήσει την Τουρκία σε ανθρωπιστικά θέματα, αλλά πολιτικά, ο Ερντογάν θα πρέπει να πληρώσει για την πολιτική του να φλερτάρει με τη Ρωσία κ.λπ.

 «Νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει πιο συγκρατημένη και πιο διαχειρίσιμη από τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα τους θεμελιώδεις στόχους της», κατέληξε ο τουρκολόγος.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr