Προξενικές διαβουλεύσεις Σκοπίων – Σόφιας μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ


Μάρτιος 2, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Πραγματοποιήθηκαν χθες προξενικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σε επίπεδο διευθυντών προξενικών υποθέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Libertas.mk

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, στις διαβουλεύσεις συζητήθηκαν αρκετά θέματα από τον προξενικό χώρο, τα οποία αφορούν άμεσα τους πολίτες και των δύο χωρών.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στους τρόπους βελτίωσης της αμοιβαίας επικοινωνίας σε σχέση με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την είσοδο και παραμονή στην επικράτεια καθεμιάς από τις χώρες και την εφαρμογή της, την αμοιβαία ενημέρωση για κρατούμενους πολίτες, τη συνεργασία σε προξενικές υποθέσεις, ιδίως όταν παρέχεται βοήθεια απαιτείται όπως για παράδειγμα, η θεραπεία ή ο επαναπατρισμός, η μέθοδος και η διαδικασία έκδοσης εγγράφων από τα ληξιαρχικά βιβλία, η δημιουργία σημείου άμεσης επικοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άλλα θέματα της περιοχής. 

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα συνεργασία στα προξενικά θέματα, αντάλλαξαν πληροφορίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αντάλλαξαν προτάσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η προξενική συνεργασία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας πραγματοποιείται βάσει της προξενικής σύμβασης που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών το 1999. 

Οι προξενικές διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και είναι οι πρώτες του είδους τους την τελευταία δεκαετία, προσθέτει το ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr