Κοβάτσεφσκι: Οι 'Μακεδόνες' σε Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού


Μάρτιος 24, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι κάλεσε σήμερα τις βουλγαρικές αρχές να σεβαστούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, τις οποίες η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων του συνεταιρίζεσθαι των Σλαβομακεδόνων.

«Πάντα αντιδρούσαμε σε σχέση με όλους τους πολίτες που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες». 

Υπάρχουν (Σλαβο)Μακεδόνες σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, όπως υπάρχουν (Σλαβο)Μακεδόνες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ελβετία, έτσι υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, δηλαδή άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι έχουν πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα την επιθυμία τους για αυτοπροσδιορισμό. 

Υπάρχουν επίσης αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, και ως εκ τούτου καλώ για άλλη μια φορά τις βουλγαρικές αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες για την προστασία του τα δικαιώματα των μειονοτήτων, επειδή πρόκειται για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους πολίτες που είναι πολίτες της Βουλγαρίας και που αυτοπροσδιορίζονται ως ‘Μακεδόνες’, ταυτόχρονα είναι και πολίτες της ΕΕ, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. 

Επομένως, μια άλλη έκκληση από την πλευρά μου να σεβαστούμε όλα τα δικαιώματα, όπως και στη χώρα μας τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών κοινοτήτων και κάθε ατόμου που έχει καθορίσει τον εαυτό του διαφορετικά από τους ‘Μακεδόνες’ ή από άλλους που αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας είναι σεβαστά», είπε σήμερα ο Κοβάτσεφσκι.

 

Αναγνώριση ‘μακεδονικής’ μειονότητας

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα ζητούσε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, είπε ότι γενικά υπάρχουν δύο συνταγματικές ρυθμίσεις από αυτή την άποψη στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Το ένα είναι όπου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ασκείται συλλογικά. Έχουμε ένα τέτοιο σύνταγμα, για παράδειγμα, όπου οι κοινότητες μπορούν να αποτελούν μέρος των συνταγματικών ρυθμίσεων, η Κροατία έχει ένα τέτοιο σύνταγμα.

 Για παράδειγμα, στην Κροατία, όλοι όσοι ανήκουν στην κροατική κοινωνία, 24 μέρη άλλων εθνών, αποτελούν μέρος του Κροατικού Συντάγματος. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπου η συνταγματική ρύθμιση προβλέπει ότι το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ασκείται ατομικά. Η Βουλγαρία έχει τέτοια συντάγματα, αλλά και η Γαλλία. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ατομικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης, το οποίο ασκείται σύμφωνα με τους νόμους που απορρέουν από μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση»,  τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επομένως, πρόσθεσε ο Kovacevski, προσέχω πολύ να πω ότι υπάρχουν πολίτες στη Βουλγαρία που αυτοπροσδιορίζονται ως ‘Μακεδόνες’ και έχουν τα δικαιώματα που σύμφωνα με τη συνταγματική τους ρύθμιση, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους κανόνες των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να μπορέσει να τα πραγματοποιήσει, όπως κάθε πολίτης που αυτοπροσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο από τους ‘Μακεδόνες’ στη χώρα μας έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τους νομικούς μας προσδιορισμούς να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του με συλλογικό τρόπο.

« Πρώτον, υπάρχουν πολιτικοί στη Βουλγαρία, υπάρχουν πολιτικοί παντού που θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών κρατών και μεταξύ κρατών στην ευρύτερη περιοχή. 

Υπάρχουν επίσης άτομα και προπαγανδιστές που εργάζονται για τα συμφέροντα τρίτων που δεν θέλουν να δουν αυτή την περιοχή ενσωματωμένη στην ΕΕ. 

Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε θεσμικές σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο με όλους τους γείτονές μας, όπως έχουμε για παράδειγμα με τη Σερβία, την Αλβανία και άλλους, και θα πρέπει να είμαστε σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

 Και γι' αυτό τα θεσμικά μας όργανα ενεργούν πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στη χώρα μας», τόνισε ο Κοβάτσεφσκι.


Nova Makedonija

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr