Το ΥΠΕΞ Ρωσίας καταδικάζει τη συμμετοχή του γ.γ. του ΟΗΕ στη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία»


Μάρτιος 28, 2023. Ελλάδα.

Μόσχα.

Ως «ανάξια παράσταση» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που διοργανώθηκε από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Ria Novosti.

Η Ρωσία εκφράζει τη λύπη της για τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη «σύσκεψη κορυφής για τη δημοκρατία» - μια «ανάξια παράσταση» που οργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η διπλωμάτης σημείωσε ότι αυτό το γεγονός είναι η δεύτερη απόπειρα της αμερικανικής κυβέρνησης να συγκαλέσει διάσκεψη για να σχηματίσει έναν συνασπισμό «δημοκρατικών κρατών», δεδομένου ότι η ίδια η Ουάσιγκτον παίζει σε αυτήν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Το αποκορύφωμα της υποκρισίας εκ μέρους των αμερικανικών αρχών να διεκδικούν  την ηγεσία στην προώθηση των δημοκρατικών αξιών σε ένα περιβάλλον όπου η φήμη τους δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί αμφίβολη: έχει καταστραφεί ολοσχερώς», τόνισε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με αυτήν, η ίδια η διεξαγωγή τέτοιων συνόδων κορυφής είναι μια εκδήλωση νεο-αποικιακών πρακτικών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπου οι κύριοι στόχοι της Ουάσιγκτον ήταν η επιθυμία να ανανεώσει και να νομιμοποιήσει τα αμερικανικά όργανα εξωτερικού ελέγχου και παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών.

«Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στην επιβολή της «δημοκρατίας» κατά την αμερικανική ερμηνεία ως το μόνο «μέτρο των πραγμάτων»», κατέληξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό δημοσίευμα παραθέτει και αναφορά της Washington Post στην οποία αναφέρεται ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι στρατηγικοί και στρατιωτικοί αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, η «ρωσο-κινεζική συμμαχία θα μπορούσε να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

--


«Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία»


Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η USAID συγχρηματοδοτούν μια εικονική εκδήλωση με επίκεντρο την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δημάρχων για τη Δημοκρατία. Η εκδήλωση θα επιδείξει τον ρόλο των πόλεων και των υποεθνικών κυβερνήσεων στην επιβεβαίωση των δημοκρατικών αξιών και την ανανέωση της δημοκρατίας παγκοσμίως. «Summit for Democracy»

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr