Σέρβοι φώναζαν ‘Βούλγαρους’ τους Σκοπιανούς και τα Σκόπια είναι η ‘Παλιά Σερβία’

Το προσβλητικό σύνθημα για τους «Μακεδόνες» των Σκοπίων στον αγώνα 

Μάρτιος 3, 2023. Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε νότα διαμαρτυρίας στο  Σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζοντας «τις προκλητικές ύβρεις και συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα χάντμπολ μεταξύ «Παρτιζάν» και «Βαρντάρ» στο Βελιγράδι από οπαδούς της «Παρτιζάν».

«Εκτός του ότι παραβιάστηκαν οι αρχές της δίκαιης και αθλητικής συμπεριφοράς, πληγώθηκε βαθιά η αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και των πολιτών της», έγραψε το υπουργείο των Σκοπίων.

Μέσω του πρεσβευτή της στη Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία εξέφρασε τη λύπη της και αποστασιοποιήθηκε «από αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων, που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις του επίσημου Βελιγραδίου, ούτε είναι στο πνεύμα των αμοιβαίων δεσμεύσεων για ενίσχυση των συνολικών διμερών σχέσεων», τόνισε στο μήνυμα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα χάντμπολ μεταξύ της Παρτιζάν και της Βαρντάρ, που διεξήχθη στο Βελιγράδι την Τρίτη, στις εξέδρες φαινόταν ένα τεράστιο πανό που έγραφε:

«Μια ομάδα οπαδών με σερβικό όνομα (εννοεί την ‘Κομίτι’ των Σκοπιανών φιλάλθων) τιμά τη μνήμη ενός Βούλγαρου στρατιώτη - πρέπει να έχουν θέμα κρίσης ταυτότητας».

 Ενώ από τις κερκίδες ακούγονταν οι φωνές «Τα Σκόπια είναι παλιά Σερβία», «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος».

Ο αγώνας έληξε με νίκη της «Παρτιζάν» και η πρώτη αντίδραση στη Βόρεια Μακεδονία ήταν από το VMRO-Λαϊκό Κόμμα,  το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι ο οποίος σημείωσε ‘με μεγάλη απογοήτευση’ ότι από τη γειτονική Σερβία «εκτοξεύονται αγενή δηλητηριώδη βέλη με τη μορφή δηλώσεων και συνθημάτων ότι οι ‘Μακεδόνες’ είναι Βούλγαροι».

Σημειώνει ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι:

«Πρώτα άλλαξαν στο Βελιγράδι το όνομα της οδού Γκότσε Ντέλτσεφ με το σκεπτικό ότι ήταν Βούλγαρος Κομιτατζής που πολέμησε κατά των Σέρβων. Πριν από δέκα μέρες περίπου, διαπιστώσαμε ότι στη χώρα μας, στην περιοχή Ράμνε της Αχρίδας, έχει στηθεί ένα μνημείο, στο οποίο αναγράφεται ότι οι Βούλγαροι εξεγερμένοι από την Αχρίδα, με επικεφαλής τον διάσημο εγκληματία βοεβόδα Πέταρ Τσάουλεφ, σκότωσαν Σέρβους στρατιώτες και κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής εκδήλωσης γίναμε ξανά μάρτυρες ωμών συνθημάτων που έφεραν το μήνυμα ότι «η ‘Μακεδονία’ είναι παλιά Σερβία».

Για να μην αναφέρουμε δεκάδες δηλώσεις διανοουμένων και πολιτικών τους, οι οποίοι επίσης επαναλαμβάνουν την ίδια θέση ότι οι Μακεδόνες είναι είτε Βούλγαροι είτε Σέρβοι. Ελπίζουμε ότι οι μονόπλευροι «Μακεδόνες» πατριώτες θα ξυπνήσουν επιτέλους μετά από αυτό το αίσχος, το οποίο, παρεμπιπτόντως, μεταδόθηκε ζωντανά από την τοπική τηλεόραση», αντέδρασε το VMRO-Λαϊκό Κόμμα - σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr