Ο νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου και το «σερβικό ζήτημα» - Aνάλυση


Απρίλιος 4, 2023. Ελλάδα.

Η πρώτη επίσκεψη του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ως νέου προέδρου του Μαυροβουνίου, δεν θα είναι στο Βελιγράδι αλλά στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο.

 Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωσή του στα ΜΜΕ από τη Βερόνα, όπου βρισκόταν την Κυριακή,  είπε ότι αντάλλαξε προσωπικά μηνύματα και με τον Μιλάτοβιτς και ότι μετά την ορκωμοσία του τον Μάιο αναμένει την επίσκεψή του στη Σερβία.

Σε μια ανάλυση για την Deutsche Welle με τίτλο «Μια νέα αρχή για το Μαυροβούνιο», ο Keno Versek (Γερμανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ο οποίος επίσης εργάστηκε σε ερευνητικά θέματα και έκανε ρεπορτάζ από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) πραγματεύεται συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ του Μιλάτοβιτς και του «Σερβικού ζητήματος» την οποία αξιολογεί ως «την κύρια διαμάχη στην ταυτότητα» του νέου προέδρου.

Ο Μιλάτοβιτς υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τον Φεβρουάριο του 2023. Ο κομματικός του φίλος  Σπάγιτς είχε αποκλειστεί στο παρελθόν από τη διαδικασία επειδή έχει επίσης σερβική υπηκοότητα.

 Στο Μαυροβούνιο, η διπλή υπηκοότητα είναι λόγος ακύρωσης υποψηφιότητας για την προεδρία.

 Στο μεταξύ, ο Σπάγιτς υπέβαλε αίτημα να του αφαιρεθεί η σερβική υπηκοότητα, αναφέρει το κείμενο.

Αν και ο Μιλάτοβιτς δεν έχει συμπάθεια για τον Σέρβο «δεξιό εθνικιστή» Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λέγεται ότι έχει ορισμένες συγγένειες με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC), αναφέρει το κείμενο.

Η SPC έχει μεγάλη κοινωνική επιρροή στο Μαυροβούνιο. Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων αυτής της χώρας θεωρούν τους εαυτούς τους Σέρβους του Μαυροβουνίου. 

Αλλά ένα μεγάλο μέρος όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι (περίπου το 48%) είναι επίσης πιστοί της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 Επίσημα, η SPC δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Ωστόσο, υποστηρίζει στενούς δεσμούς μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας, πρόσθεσε.


Για το «Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο»


Στην πολιτική του Μαυροβουνίου, η σχέση με τη Σερβία είναι επίσης το μεγαλύτερο σημείο διαμάχης. 

Ωστόσο, τα δεξιά εθνικιστικά και τα ακροδεξιά φιλοσερβικά κόμματα χάνουν την επιρροή τους στο Μαυροβούνιο. 

Ακόμη και πολλοί Σέρβοι του Μαυροβουνίου αντιτίθενται στις μεγαλοσερβικές φιλοδοξίες του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα σημαντικό ρεύμα στη χώρα ενάντια στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

Ο Μιλάτοβιτς επισημαίνει επίσης ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία της χώρας του και ότι την υπερψήφισε στο δημοψήφισμα του 2006.

Αν και δεν θα υπάρξει «επιστροφή στη Σερβία» μαζί του, τουλάχιστον πριν από λίγο καιρό αντιμετώπισε το «σερβικό ζήτημα» με έναν τρόπο που προκαλεί έκπληξη: ως υπουργός Οικονομίας, για παράδειγμα, με ενθουσιασμό ανέβασε στο Twitter για συνάντηση με τον Ιωάννη, Μητροπολίτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, όπου συζήτησαν το σχέδιο αύξησης του ποσοστού γεννήσεων, όπως σημειώνεται.

Στο μεταξύ, ο Μιλάτοβιτς ενεργεί πιο συγκρατημένος: σε συνεντεύξεις του λέει ότι προσπαθεί για καλύτερες σχέσεις με τη Σερβία, αλλά επισημαίνει ότι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό δεν θα τον οδηγήσει στο Βελιγράδι, αλλά στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Μιλάτοβιτς, ο πρωταρχικός του στόχος, καθώς και η εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους του, είναι «ένα καλύτερο και πιο ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο» - και ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει μέλος της ΕΕ σε πέντε χρόνια, επισημαίνει ο Versek σε ανάλυση για την Deutsche Welle στη σερβική.

danas.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr