Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ομοσπονδιακό Μέγαρο


Απρίλιος 6, 2023. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχτηκε χθες, στο Ομοσπονδιακό Μέγαρο, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής, έγινε έλεγχος της τιμητικής φρουράς και ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων.

Ο σύμβουλος Αχμέντ Φαχμί, εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι στη συνάντηση έγιναν μεμονωμένες συζητήσεις και ακολούθησαν εκτενείς συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

 Οι δύο πρόεδροι εκτίμησαν τη συνεχή εξέλιξη των αιγυπτιοκυπριακών σχέσεων και τη σταθερή πρόοδο που σημειώθηκε από τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο φίλων χωρών τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα, στους ενεργειακούς τομείς του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς και θέσεις αμοιβαίας υποστήριξης σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή φόρουμ και οργανισμούς, καθώς και σε εντατική διαβούλευση για θέματα και φακέλους κοινού ενδιαφέροντος, πέραν της συμφωνίας για υλοποίηση πολλών κοινών έργων στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας που φέρνει κοντά την Αίγυπτο και την Κύπρο και την Ελλάδα, που αποτελεί πρότυπο συντονισμού και διαβούλευσης μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

 Επιβεβαιώθηκε η σημασία της επιλογής της επίσκεψη του Καΐρου από τον Κύπριο πρόεδρο ως πρώτου ξένου προορισμού για την περιοχή από την εκλογή του τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που αντανακλά την ανησυχία για συνέχιση του στρατηγικού χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι δύο φίλες χώρες σε επίσημο και λαϊκό επίπεδο, με την ευκαιρία αυτή, συμφωνήθηκε η έναρξη ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δύο πρόεδροι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών, σημειώνει η Αιγυπτιακή Προεδρία.




--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr