Ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

φωτό αυτόπτη μάρτυρα


Απρίλιος 6, 2023. Ελλάδα.

Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στα περίχωρα της πόλης Τύρου στο νότιο Λίβανο, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen , επικαλούμενο πηγή ασφαλείας.

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τα περίχωρα του χωριού Κλάιλα κοντά στην πόλη Τύρου στο νότιο Λίβανο », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μετά τον βομβαρδισμό, ισραηλινά αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν πάνω από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου. Σύμφωνα με αυτούς, στην περιοχή έχει επικρατήσει «εύθραυστη ηρεμία».

Το μέλος του λιβανικού κοινοβουλίου Κασέμ Χασέμ δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από παλαιστινιακά στρατόπεδα ως απάντηση στα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ.

«Περιορισμένος αριθμός ρουκετών εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, ενώ το Ισραήλ απάντησε με επίθεση μεγάλης κλίμακας - περισσότερες από 90 ρουκέτες», είπε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, με τη σειρά τους, αναφέρουν για ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από λιβανέζικο έδαφος. Στόχος λέγεται ότι ήταν οι συνοριακοί οικισμοί της βόρειας και δυτικής Γαλιλαίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτές, ήταν συνολικά 34 πύραυλοι, 25 από αυτούς αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, πέντε έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος και δεν διευκρινίζεται το σημείο όπου έπεσαν άλλοι τέσσερις.



Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, τρία άτομα τραυματίστηκαν: ένας άνδρας τραυματίστηκε μέτρια από θραύσματα ρουκέτας, μια γυναίκα τραυματίστηκε στο δρόμο προς το καταφύγιο βομβών και μια άλλη βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από τον βομβαρδισμό.

Οι τοπικές αρχές προέτρεψαν τον κόσμο να εγκαταλείψει τους δρόμους και να κατέβει σε καταφύγια. Αυτόπτες μάρτυρες ανέβασαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν λοφία καπνού να αναδύονται από ρουκέτες.

Στην Ιερουσαλήμ, στο Όρος του Ναού, τη δεύτερη νύχτα σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις. Το βράδυ της 5ης Απριλίου, δεκάδες μουσουλμάνοι έβαλαν οδοφράγματα στο τέμενος Al-Aqsa και η αστυνομία προσπάθησε να τους εκδιώξει. Ξέσπασαν ταραχές, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και έβαλαν φωτιά σε κροτίδες, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Ως αποτέλεσμα, περίπου 350 άτομα συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν από το τζαμί.


Διεθνής Επικαιρότητα

--