«Η Ουκρανία αναβιώνει το …Τέρας του Φρανκενστάιν»


Απρίλιος 19, 2023. Ελλάδα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι φαίνονται προβληματισμένοι με τις ‘ατάκες’ της ουκρανικής ηγεσίας για ‘επιστροφή  της Κριμαίας στην Ουκρανία’.

«Αξίζει να κερδηθεί με όποιο κόστος η Κριμαία ή θα πρέπει να γίνει μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ώστε να παραχωρηθεί επίσημα;», αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στους πολιτικούς κύκλους της ουκρανικής ελίτ, όπως σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy.

«Το θέμα της Κριμαίας θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σημεία διαμάχης μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του εν όψει της ανακοινωθείσας ουκρανικής επίθεσης προς το νότο, αφού πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι η Κριμαία είναι μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία», γράφει ο αναλυτής Ανατόλ Λιβίν, στο άρθρο του για την Foreign Policy.

Εξάλλου, το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση με τη Δύση, η οποία είναι πεπεισμένη ότι η Κριμαία είναι η «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας, πέρα από την οποία υπάρχει μόνο ένας πυρηνικός πόλεμος.

«Οι ουκρανικές αρχές έχουν πέσει στην παγίδα της ασυμβίβαστης –και ολοένα και πιο αδικαιολόγητης– πολιτικής τους»,  σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα αξιολογώντας την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα αισιόδοξο κλίμα στην κοινωνία για επιστροφή της Κριμαίας πάση θυσία.

Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις

Σε μια δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούλιο, το 58% των ερωτηθέντων Ουκρανών είπε ότι η Κριμαία πρέπει να επιστρέψει στην Ουκρανία -  είναι μια πλειοψηφία, αλλά όχι μια συντριπτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, κανένας από τους υποστηρικτές του συμβιβασμού δεν είναι έτοιμος να μιλήσει πρακτικά, σημείωσε η εφημερίδα.

Όπως λέει ένας πρώην αντιφρονών της Σοβιετικής εποχής:

«Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, οι άνθρωποι φοβούνταν να πουν τη γνώμη τους. Λοιπόν, πρέπει να πω ότι παρόμοια κατάσταση υπάρχει σήμερα στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στον θυμό και το μίσος του πληθυσμού που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, καθώς και την κρατική καταστολή. Όποιος υποστηρίζει έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία κηρύσσεται αμέσως δημόσια ως προδότης και στοχοποιείται από την SBU».

Η ουκρανική τηλεόραση τώρα, στη μεγάλη της πλειοψηφία, υποστηρίζει τη γραμμή της κυβέρνησης ότι η επιστροφή της Κριμαίας και του Ανατολικού Ντονμπάς δεν είναι προς συζήτηση.

Αυτό ενισχύεται επίσης από την πίεση σε άλλα μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το Foreign Policy.

Είτε πετύχει είτε όχι η σχεδιαζόμενη ουκρανική επίθεση και οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα σύνορα με την Κριμαία, η Ουκρανία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυξανόμενες εκκλήσεις από δυτικές κυβερνήσεις για κάποια μορφή προσωρινού εδαφικού συμβιβασμού με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την απειλή περικοπών της δυτικής βοήθειας.

Αλλά ένα άλλο εφέ λειτουργεί ήδη εδώ, το οποίο ο συντάκτης της δημοσίευσης αποκαλεί «το τέρας του Φρανκενστάιν».

«Η κρατική προπαγάνδα, με στόχο να παρακινήσει τον πληθυσμό να αντισταθεί, οδήγησε στο γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τα δημόσια αισθήματα που η ίδια η κυβέρνηση διαμόρφωσε. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC), Ολέξι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι για τον Πρόεδρο Ζελένσκι η απόρριψη της Κριμαίας θα ήταν «πολιτική αυτοκτονία».

Η κοινή γνώμη στην Ουκρανία έχει ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω από το γεγονός ότι στη χώρα αυτή, μετά το κλείσιμο πολλών υποτιθέμενων φιλορωσικών καναλιών, υπάρχει πλέον σχεδόν πλήρης έλεγχος των μέσων ενημέρωσης. Μόνο σχόλια που ωφελούν τις αρχές του Κιέβου ακούγονται στην τηλεόραση, ενισχύοντας την αφήγηση ότι «η Κριμαία πρέπει να απελευθερωθεί με κάθε κόστος».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr