Κουρδιστάν εναντίον Κούρδων ανταρτών – με απαίτηση της Τουρκίας


Απρίλιος 23, 2023. Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, με τον διαχειριστή του κουρδικού κόμματος PUK,  Κουμπάτ Ταλαμπανί, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι ο Ταλαμπανί υποσχέθηκε ότι θα εκδιώξει του Κουρδικό Εργατικό Κόμμα από την Σουλεϊμανίγια της Περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Odatv «Η Τουρκία τους τράβηξε το αυτί… (των Κούρδων)».

Σημειώνεται:

Η «Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK)» που λειτουργεί στο πλαίσιο της Περιφερειακής Κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ (KRG) έγινε πρόσφατα αντικείμενο συζήτησης λόγω των σχέσεών της με την τρομοκρατική οργάνωση του PKK. 

Αναφέρθηκε από την Odatv ότι ο διαχειριστής του PUK, Κουμπάτ Ταλαμπανί, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της MIT Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, προειδοποιήθηκε από την Τουρκία.

 Το PUK δεν έχει κάνει επίσημη δήλωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης μέχρι στιγμής, αλλά σημαντικές ειδήσεις έχουν εμφανιστεί στα αραβικά και κουρδικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Μάλιστα κουρδική ιστοσελίδα, η οποία είναι γνωστή για την εγγύτητά της με την κυβέρνηση Μπαρζανί, πληροφορία ​​που δημοσιεύτηκε από την αραβόφωνη εφημερίδα Al Arabi El Cedir, αναφέρει ότι ο διαχειριστής του PUK Κουμπάτ Ταλαμπανί υποσχέθηκε να απομακρύνει την τρομοκρατική οργάνωση PKK από τη Σουλεϊμανίγια.  

«Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του Ταλαμπανί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις- DSG, που αποτελούν τη βασική ραχοκοκαλιά της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG που δρα στη βόρεια Συρία, έχουν αυξηθεί», γράφει χαρακτηριστικά το τούρκικο δημοσίευμα.

 Σύμφωνα με την Al Arabi Al Cedir, παρά την υπόσχεση του Κουμπάτ Ταλαμπανί να περιορίσει τις σχέσεις του με το DSG / YPG / PKK, ο  Χακάν Φιντάν δεν θα επιτρέψει πτήσεις από την Τουρκία προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Σουλεϊμανίγια αν δεν δει συγκεκριμένα βήματα. 


«Το αεροδρόμιο δεν θα ανοίξει για πτήσεις από την Τουρκία χωρίς να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σε ορισμένα βασικά θέματα, όπως το κλείσιμο των γραφείων της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK εντός των ορίων της Σουλεϊμανίγια και η διαφάνεια των λειτουργιών του αεροδρομίου», απείλησε ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας: «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι άδειες εργασίας των τουρκικών εταιρειών στη Σουλεϊμανίγια θα ακυρωθούν από την Τουρκία». 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr