Μαυροβούνιο Προεδρικές Εκλογές: Τέλος εποχής για τον Τζουκάνοβιτς, κέρδισε ο φίλος της Σερβίας, Μιλάτοβιτς


Απρίλιος 2, 2023. Ελλάδα.

Κατά τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο ο μέχρι τώρα πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς έλαβε το 40 τοις εκατό των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς με 60 τοις εκατό των ψήφων.

Ποιος είναι ο Μιλάτοβιτς;


Ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς είναι ένας νεαρός 36χρονος πολιτικός από την Ποντγκόριτσα που μπήκε στην πολιτική μόλις πριν από τρία χρόνια όταν έγινε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης στο υπουργικό συμβούλιο του Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, του περιγραφόμενου ως φιλοσέρβου πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου.

Ο νεαρός Μαυροβούνιος πολιτικός που κέρδισε την προεδρία έχει υποστηρίξει ανοιχτά για ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας.

«Το Μαυροβούνιο και η Σερβία συνδέονται με κοινή ιστορία, καλές σχέσεις και φιλία, αλλά και η οικονομία... θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιλάτοβιτς.

Ωστόσο, υποστηρίζει επίσης την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2006 ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα.

Μαζί με τον Μιλόϊκο Σπάγιτς ίδρυσε το κόμμα «“Europe Now!» και όπως γράφει το Radio Free Europe, είχαν επιδείξει ταλέντο στις «λαϊκιστικές απλουστεύσεις».

Ο Σπάγιτς και ο Μιλάτοβιτς είχαν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω ενός μεταρρυθμιστικού καθεστώτος που διπλασίασε τον κατώτατο μισθό από 222 σε 450 ευρώ, αυξάνοντας έτσι τον μέσο μισθό από 530 σε 670 ευρώ.

Και ήταν ο Σπάγιτς, όχι ο Μιλάτοβιτς, που αρχικά σχεδίαζε να είναι υποψήφιος εναντίον του Τζουκάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε επειδή ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σερβία και λόγω υποψιών ότι είχε διπλή υπηκοότητα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr