Η Μοσάντ προσκαλεί τους επικεφαλής της σύγκρουσης στο Σουδάν σε «σύσκεψη κορυφής»


Απρίλιος 24, 2023. Ελλάδα.

Τελ Αβίβ.

Σήμερα, Δευτέρα, η εβραϊκή ιστοσελίδα «Walla» αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει προσκαλέσει τα δύο μέρη της σύγκρουσης στο Σουδάν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής συμφιλίωσης στο «Τελ Αβίβ», γράφει αραβικό δημοσίευμα.

 

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η πρόσκληση απευθύνθηκε στον Αντιστράτηγο Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, Πρόεδρο του Μεταβατικού Συμβουλίου Κυριαρχίας στο Σουδάν και τον Διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, Χαμίνττι, για να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ιστότοπος από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, ο λόγος γίνεται για πρωτοβουλία παρόμοια με αυτή που πρόσφερε μεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

 

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι η εξαίρεση στην περίπτωση του Σουδάν είναι ότι το Ισραήλ διαθέτει βαθύτερη γνώση και την ικανότητα να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με την εβραϊκή ιστοσελίδα.

 

Η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν διαχειρίζεται δύο φορείς, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι υπεύθυνο για τις επικοινωνίες με τον διοικητή του στρατού, Αλ Μπουρχάν, και η Mossad είναι υπεύθυνη για τις επικοινωνίες με τον διοικητή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, Χαμίνττι.

Πριν ξεσπάσουν οι μάχες, ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν στενά τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν στο Σουδάν σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επισκέφθηκε το Χαρτούμ τον Φεβρουάριο, τόνισε ότι χωρίς τη σύσταση πολιτικής κυβέρνησης στο Σουδάν, θα ήταν πιο δύσκολο να προωθηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι από το ξέσπασμα των μαχών στο Σουδάν, ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ρόναν Λέβι έχουν στείλει μηνύματα και έχουν μιλήσει απευθείας στον Μπουρχάν και τον Χαμίνττι καλώντας τους να σταματήσουν τις μάχες και Ανώτατοι αξιωματούχοι της Μοσάντ έχουν στείλει επίσης μηνύματα και στις δύο πλευρές στο Σουδάν ζητώντας τους να σταματήσουν την κλιμάκωση.

Οι συνομιλίες με τους δύο Σουδανούς στρατηγούς σημείωσαν πρόοδο τις τελευταίες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών Κοέν έκανε πρόταση στους δύο να έρθουν στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν συνάντηση για να καταλήξουν σε συμφωνία που θα τερμάτιζε τις μάχες και θα ξαναρχίσουν τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι τόσο ο Μπουρχάν όσο και ο Χεμένττι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνάντηση στο Ισραήλ. Η εντύπωση, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι και οι δύο πλευρές βλέπουν το θέμα θετικά.

Erem News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr