«Οπορτουνιστής» ο Μπάιντεν λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Αρμενική Γενοκτονία


Απρίλιος 24, 2023. Ελλάδα.

«Σήμερα, κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern /Γενοκτονία των Αρμενίων, και επιβεβαιώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ». Αυτό αναφέρει το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σύμφωνα με τα «αρμενικά νέα».

 

Η Τουρκία αντέδρασε στις δηλώσεις αυτές και τις χαρακτήρισε «ατυχείς δηλώσεις για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Αρμένιους το 1915, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι μάταιες προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα γεγονότα του 1915 δεν μπορούν να οριστούν σύμφωνα με την ιδιωτική ατζέντα των πολιτικών και τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί μόνο σε παραποίηση της ιστορίας, υποδεικνύοντας ότι όσοι επιμένουν να διατηρήσουν αυτή τη μεροληπτική θέση θα αναφέρονται στην ιστορία ως οπορτουνιστές πολιτικοί, σημειώνει η τουρκική Γενί Σαφάκ.

Προσθέτει ακόμη:

Η Αρμενία και τα λόμπι της σε όλο τον κόσμο γενικά καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι αυτό που συνέβη κατά την απέλαση των Αρμενίων το 1915 ήταν «γενοκτονία», και ως εκ τούτου να καταβάλει αποζημίωση.

 

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου

 


Ο Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρουν τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων:

«Στις 24 Απριλίου 1915, οι αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνέλαβαν την αρμενική διανόηση και τα δημόσια πρόσωπα της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας.

 Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σκοτώθηκαν ή αφέθηκαν να πεθάνουν, μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.

Μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου, ενθυμούμενοι αυτή την οδυνηρή ιστορία, στοχαζόμαστε επίσης για την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο αρμενικός λαός αντιστάθηκε στο κακό και στο μίσος με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. Αγαπούσαν τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους - και τις ιστορίες των προγόνων τους - για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι μια Γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

 Ας ανανεώσουμε αυτήν την υπόσχεση σήμερα. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε ενάντια στο μίσος, να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας μαζί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr