Ο αμερικανικός στρατός στο Τζιμπουτί ετοιμάζεται για «εκκένωση» από το Σουδάν


«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν με αεροσκάφη C-17 και C-130»

Απρίλιος 20, 2023. Ελλάδα.

To αμερικανικό Politico επικαλούμενο ιδιωτικές πηγές, αναφέρει ότι το Πεντάγωνο θα αναπτύξει αμερικανικές δυνάμεις, προετοιμάζοντας μια πιθανή αποστολή εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, είπε εμπιστευτικά στους Αμερικανούς νομοθέτες την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις θα μεταφερθούν στο Τζιμπουτί, για να δώσουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία εκκένωσης.

Η Σέρμαν ανέφερε ότι αυτή η επιχείρηση θα περιλαμβάνει μόνο το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ και δεν θα είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία για την εκκένωση Αμερικανών πολιτών στο Σουδάν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σχετικά, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι κατευθύνονται προς το Τζιμπουτί.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο , δήλωσε: «Δεν υπάρχει απόφαση για εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας στο Χαρτούμ, αλλά έχουμε αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη».

Πρόσθεσε: «Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε το Πεντάγωνο να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας και των πολιτών ανά πάσα στιγμή».

Σημειώνεται ότι υπάρχει μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί στο «Camp Lemonier» και φιλοξενεί δύο χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Φιλ Βεντούρα στο Πεντάγωνο, το Μικτό Επιτελείο πρόκειται να στείλει περίπου 500 επιπλέον στρατιώτες τις επόμενες ώρες στο Τζιμπουτί και στη συνέχεια στο Χαρτούμ.

Αυτοί οι στρατιώτες ανήκουν σε ειδικές μονάδες που ειδικεύονται στην προσγείωση και τις εκκενώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη «Δεύτερη Εκστρατευτική Μονάδα» του Σώματος Πεζοναυτών .

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που μελετά το Πεντάγωνο απαιτούν τη λήψη δέσμευσης από τα αντιμαχόμενα μέρη στο Σουδάν για την καθιέρωση εκεχειρίας 12 ωρών.

Μετά από αυτό, οι αμερικανικές δυνάμεις θα σταλούν με ελικόπτερα «C-17» και «C-130» και «Chinook» προκειμένου να απομακρύνουν το διπλωματικό πλήρωμα και τους υπαλλήλους από το Χαρτούμ.

 

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr