Κόπηκαν οι πτήσεις των αμερικανικών drone «Reaper» πάνω από τον Εύξεινο Πόντο


Απρίλιος 20, 2023. Ελλάδα.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν πλήρως τις πτήσεις του στρατηγικού τους αεροσκάφους Global Hawk πάνω από τον Εύξεινο Πόντο μετά το ατύχημα του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper.

 Σύμφωνα με το Flightradar24, η τελευταία φορά που ένα αμερικανικό RQ-4 Global Hawk εθεάθη να πετά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ήταν στις 21 Μαρτίου κοντά στην ακτή της Κριμαίας.

 Έκτοτε, αυτά τα drones των ΗΠΑ, που σταθμεύουν στη Σικελία, δεν έχουν πετάξει στον εναέριο χώρο πάνω από τον Εύξεινο Πόντο.

 Από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αυτά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν οκτώ έως δέκα αναγνωριστικές πτήσεις το μήνα πάνω από τη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Κριμαία.


 Από την πλευρά του, ενημερωμένη πηγή επιβεβαίωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι η τελευταία φορά που ένα αμερικανικό drone RQ-4 Global Hawk πέταξε πάνω από τον Εύξεινο Πόντο (ή Μαύρη Θάλασα)  στα ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας ήταν στις 21 Μαρτίου.

 Η πηγή είπε: «Μετά το περιστατικό του αμερικανικού drone «Reaper», το οποίο έπεσε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας στις 14 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο ακόμη πτήσεις των drones Global Hawk πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα - στις 17 Μαρτίου και 21 Μαρτίου - και οι δύο σε απόσταση τουλάχιστον 140 χιλιομέτρων από τη νότια ακτή της Κριμαίας».

 Το RQ-4 Global Hawk είναι ένα στρατηγικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το πλάτος των φτερών ορισμένων εκδόσεων του είναι 40 μέτρα (για σύγκριση: το πλάτος φτερών του επιβατικού αεροπλάνου SuperJet 100 είναι περίπου 28 μέτρα). Το βάρος απογείωσης του αεροσκάφους ξεπερνά τους 14 τόνους και το μέγιστο ύψος του drone είναι 20 χιλιόμετρα.

 Το αεροσκάφος «Global Hawk» μπορεί να μείνει στον αέρα έως και 36 ώρες και να πετάξει σε απόσταση μεγαλύτερη από 22.000 χλμ. Είναι εξοπλισμένο με διάφορους εξοπλισμούς αναγνώρισης, όπως ραντάρ, σύστημα οπτικού εντοπισμού και αισθητήρες υπερύθρων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr