Στροφή της Αιγύπτου: Συμφώνησε να κατασκευάσει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία- σε «μυστική συμφωνία»


«Σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν, η Αίγυπτος αποφάσισε να μην προμηθεύσει τους πυραύλους στη Ρωσία μετά από συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, και αντ' αυτού, η Αίγυπτος συμφώνησε να κατασκευάσει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία», γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Απρίλιος 20, 2023. Ελλάδα.

Κάιρο.

 Όπως δημοσιεύει η Washington Post επικαλούμενη αμερικανικό έγγραφο που διέρρευσε, η Αίγυπτος αποχώρησε από τη συμφωνία για την προμήθεια των πυραύλων στη Ρωσία μετά από συνομιλίες με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επιπρόσθετα, η Αίγυπτος συμφώνησε να κατασκευάσει βλήματα πυροβολικού για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διέταξε πρόσφατα την παραγωγή 40.000 πυραύλων για μυστική αποστολή στη Ρωσία και ζήτησε από τους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική τη συμφωνία για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση.

Ωστόσο, τα νέα έγγραφα που αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα δείχνουν ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος εγκατέλειψε την ιδέα στις αρχές Μαρτίου 2023.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια εκτίμηση πληροφοριών με ημερομηνία 9 Μαρτίου 2023, δηλαδή την επομένη της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στο Κάιρο, έδειξε ότι η Αίγυπτος συμφώνησε να πουλήσει βλήματα πυροβολικού 155 χλστ. στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι «το Κάιρο αποφάσισε να πουλήσει βλήματα πυροβολικού, στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν έλλειψη, στην Ουάσιγκτον, η οποία στη συνέχεια θα τα έστελνε στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Όστιν ζήτησε από τους Αιγύπτιους ηγέτες να διαθέσουν στην Ουκρανία βλήματα πυροβολικού κατά τις συνομιλίες τους στο Κάιρο, αλλά δεν κατέληξαν σε σαφή συμφωνία, αλλά ένα έγγραφο πληροφοριών με ημερομηνία 9 Μαρτίου δείχνει ότι η Αίγυπτος συμφώνησε.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ότι «η Αίγυπτος σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά, να συνάψει συμφωνία μακροπρόθεσμης στρατιωτικής βοήθειας και να αποκτήσει συγκεκριμένο αμερικανικό εξοπλισμό, όπως αεροσκάφη stealth F-35 και αέρα αμυντικά συστήματα Patriot».

Το έγγραφο προσέθεσε ότι η Αίγυπτος θα χρειαζόταν τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής πυραύλων, καθώς και μια συμφωνία αδειοδότησης και πρώτων υλών.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε κρυφά να στείλει έως και 40.000 πυραύλους στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις αναφορές ως ψευδείς, υποδεικνύοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί εμπίπτουν στο πλαίσιο των συνήθων παραπλανητικών αναφορών, σημειώνει η ‘Αραβική Άμυνα’.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr