Η Γερμανία και η «ομάδα φίλων» της ζητούν την άρση των δικαιωμάτων αρνησικυρίας των κρατών μελών σε δύο βασικούς τομείς

 


Μάιος 4, 2023. Ελλάδα.

Η Γερμανία και άλλα οκτώ κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν την Πέμπτη μια πρωτοβουλία με στόχο τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, απαιτώντας την κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας, σύμφωνα με το AFP.

Συγκεντρωμένα σε μια «ομάδα φίλων», τα εννέα κράτη - Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ισπανία και Ολλανδία - ζητούν την καθιέρωση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στον τομέα των εξωτερικών και ασφάλειας της ΕΕ αντί της ομόφωνης ψηφοφορίας που ισχύει σήμερα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε στο Βερολίνο, τα εννέα κράτη δηλώνουν ότι η πρόταση στοχεύει στη «βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων» της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Στο πλαίσιο του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και των αυξανόμενων προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο, τα μέλη της ομάδας φίλων είναι πεπεισμένα ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να προσαρμοστεί», αναφέρουν οι υπογράφοντες.

Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Ελάχιστες πιθανότητες να προχωρήσει η ΕΕ στη λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία

Τα μικρά κράτη της Ένωσης, ειδικότερα, φοβούνται ότι η φωνή τους δεν θα έχει πλέον σημασία εάν χάσουν την επιλογή του βέτο. Αυτά τα κράτη πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χαθούν εάν όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ειδική πλειοψηφία, όπως χρησιμοποιείται σήμερα για τις περισσότερες υποθέσεις της ΕΕ, εκτός από ορισμένους τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας.

Αυτός ο τύπος ψηφοφορίας απαιτεί τη συγκατάθεση 15 πολιτειών από τις 27, υπό την προϋπόθεση ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της Ένωσης.

Ως εκ τούτου, ευνοεί τη Γαλλία και τη Γερμανία, τις πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ. Εάν η απλή πλειοψηφία των χωρών (14 από τις 27) αποφασίσει να ξεκινήσει μια διαδικασία για την τροποποίηση της συνθήκης, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, απαιτείται ομοφωνία για την επικύρωση μιας τροποποίησης της συνθήκης και ορισμένα κράτη θα μπορούσαν επίσης να διεξαγάγουν δημοψήφισμα, το οποίο θα ήταν ένα επιπλέον εμπόδιο.

Το 2005, Γάλλοι και Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν με δημοψήφισμα μια συνθήκη που θα καθόριζε ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη. Τα κομματικά κράτη μιας μεταρρύθμισης δήλωσαν ότι θέλουν να συντονίσουν τη δράση τους με αυτή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και να εργαστούν σε στενή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, προσκαλώντας και άλλα να συμμετάσχουν.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr