Βουλγαρικές εδαφικές διεκδικήσεις...μέσω Ε.Ε.!

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Σε δημοσίευμα της, η σκοπιανή εφημερίδα ‘Νόβα Μακεντόνιγια’ (Нова Македонија), αναφέρεται στις βουλγαρικές διεκδικήσεις που εκφράζονται μέσω του ακραίου εθνικιστικού κόμματος “Атака“.
Με τίτλο: «Η Βουλγαρία με τις εδαφικές της διεκδικήσεις εις βάρος της ΠΓΔΜ, εποφθαλμιά την Στρώμνιτσα» (Бугарија со територијални претензии кон Македонија, сака да ја земе Струмица) σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Ενενήντα έτη, από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Νεϊγύ («Нејскиот мировен договор»), η Βουλγαρία μέσω του ακραίου εθνικιστικού κόμματος «ΑΤΑΚΑ», ζητάει από την Ε.Ε. να κηρυχθεί, η εν λόγω συνθήκη, άκυρη, ζητώντας συγχρόνως να επιστραφούν αυτομάτως οι περιοχές οι οποίες παρέμειναν εκτός Βουλγαρίας, δηλαδή, οι αποκαλούμενες ως ‘Δυτικές Επαρχίες’ καθώς και η πόλη Στρώμνιτσα.».
Ο αρχηγός του πιο πάνω αναφερόμενου κόμματος Βόλεν Σιντέροφ (Волен Сидеров), χαρακτηρίζει ως ιστορική ευκαιρία της Βουλγαρίας να επιτύχει δια της ειρηνικής οδού την ‘επιστροφή’ των εδαφών αυτών.
Σε σχετική συνέντευξή του δήλωσε: «Αυτή η θέση έχει τεθεί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η αναφερόμενη Συνθήκη υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 1919 στο παρισινό προάστιο Νεϊγύ, από το πάλαι ποτε Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων (η μετέπειτα Γιουγκοσλαβία) που ως κράτος σήμερα δεν υφίσταται, επειδή διαλύθηκε.
Ήταν το επιστέγασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που υπογράφηκε από τις χώρες που συμμετείχαν στην ένωση των νικητών ‘Αντάντ’ και τις χώρες που συμμετείχαν με τις Κεντρικές Δυνάμεις της Γερμανίας, Αυστρο-Ουγγαρίας και Τουρκίας. Στις χώρες της Αντάντ συμπεριλαμβάνονταν και το «Βασίλειο Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων», όπου η περιοχή της σημερινής πΓΔΜ υπήρξε μέρος του βασιλείου αυτού και ονομάστηκε «Βαρντάσκα Βανόβινα» (Вардарска бановина). Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο συμπεριελήφθη ως οντότητα, στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Το πρόβλημα που ανέκυψε, σύμφωνα, με τον αρχηγό του ‘ΑΤΑΚΑ’, ομιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Focus’ είναι ότι: «όταν μια πλευρά δεν υπάρχει ήδη, τότε τι γίνεται με την ίδια την Συνθήκη;»

Αξιώνει ‘επιστροφή’ και θέτει όρο στη Σερβία...

Αξίωσε μάλιστα την ‘επιστροφή’ των ‘δυτικών’ αυτών περιοχών:
«Εμείς προσδοκούμε στην συνεργασία της Ε.Ε. σε σχέση με το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Σιντέροφ και συμπλήρωσε:
«Οι ευρωβουλευτές μας ασχολούνται ήδη με το ζήτημα. Θεωρώ ότι μπορούμε σοβαρά να το θέσουμε ως όρο για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.»...
Την ημέρα της συμπλήρωσης 90 ετών από την υπογραφή της συνθήκης αυτής, στις 27 του περασμένου μήνα το κόμμα ‘ΑΤΑΚΑ’ ζητάει: «αυτά τα εδάφη που κατοικούνται από Βουλγάρους και κατέχονται από την πΓΔΜ και την Σερβία, να επιστραφούν στη Βουλγαρία»
Υπερασπιζόμενος τη θέση του αυτή πρόσθεσε:
«Η Σερβία δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμος κληρονόμος της Γιουγκοσλαβίας από τον ΟΗΕ και από την Διεθνή Κοινότητα, ενώ η πΓΔΜ, ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί με το συνταγματικό της όνομα. Οπότε η Συνθήκη αυτή δεν έχει νομική ισχύ επί της Σερβίας και της πΓΔΜ και είναι άκυρη σε σχέση με τις ‘Δυτικές Επαρχίες’ της Βουλγαρίας γιατί δεν υφίσταται το κράτος που την υπέγραψε».

Το αναφερόμενο δημοσίευμα της ‘Νόβα Μακεδόνιγια’ της 28ης Νοεμβρίου 2009, μία μέρα μετά την ανάρτησή του, για άγνωστους σε μας λόγους, αφαιρέθηκε από τη σχετική ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Βρέθηκε οικισμός ανθρωποφάγων στη Γερμανία


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η διαπίστωση των αρχαιολόγων για τα τεμαχισμένα οστά ενός προϊστορικού οικισμού στη Γερμανία ήταν συνταρακτική. Ο οικισμός ανήκε σε κανίβαλους της νεολιθικής εποχής.
Τα ελάχιστα και αμφίβολα δείγματα κανιβαλισμού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε Ευρώπη και Αμερική από τους αρχαιολόγους, ωχριούν μπροστά στην ανακάλυψη των υπολειμμάτων ανθρωποφαγίας, στο Herxheim στη Ρηνανία-Παλατινάτο, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Στρασβούργου.

Ο πρώτος εντοπισμός του αρχαϊκού οικισμού έγινε το 1995. Διενεργήθηκαν, τότε, σωστικές ανασκαφές που έφεραν στο φως τα ερείπια ενός οικισμού που χρονολογήθηκε γύρω στο 5500 π.Χ. Το χαρακτηριστικό του οικισμού ήταν οι οικίες οι οποίες περιβάλλονταν από διπλή σειρά σκαμμένων λάκκων που δημιουργούσαν έναν προκαθορισμένο σχηματισμό.
Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια από τον αρχαιολόγο Andrea Zeeb-Lanz. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως ανθρώπινα οστά ανακατεμένα με σπασμένα κρανία, στοιβαγμένα μέσα σε οικιακούς σχηματισμούς.
Κατά την πρώτη καταγραφή μετρήθηκαν 400-500 τεμαχισμένοι σκελετοί. Οι αρχαιολόγοι σε πρώτη φάση πίστεψαν πως επρόκειτο για νεκρούς μιας σφαγής ή μάχης. Η λεπτομερειακή παρατήρηση των σκελετών, οι οποίοι ήταν διαμελισμένοι και σπασμένοι, άφησαν ερωτήματα στους αρχαιολόγους. Ωστόσο συμπέραναν πως ήταν από ειδικές τελετουργίες που γίνονταν στην διάρκεια της κήδευσης του νεκρού.
Η ανθρωπολόγος, όμως, Bruno Boulestin του εργαστηρίου παλαιοντολογικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Bordeaux-I, μετά από λεπτομερή ανάλυση των δειγμάτων κατέληξε σε άλλα συμπεράσματα. Τα πορίσματα της ανθρωπολόγου ανακοινώθηκαν σήμερα (8-12-2009) και αμέσως εντυπωσίασαν τη διεθνή κοινότητα.
Τα σώματα των οστών που βρέθηκαν, είχαν καταναλωθεί από ανθρώπους...
«Οι σκελετοί, στους οποίους έγινε επιστημονική ανάλυση, ανήκουν σε σφαγμένους ανθρώπους για κατανάλωση από ανθρώπους. Είναι εμφανή τα ίχνη της κοπής στα περισσότερα οστά, ιδιαίτερα στο κόψιμο της σπονδυλικής στήλης, η εκδορά των κρανίων, το κόψιμο της μύτης από τη ρίζα, το κόψιμο του λαιμού κ.α. Τα κρανία ήταν τεμαχισμένα για να καταναλωθεί το εσωτερικό τους καθώς και από τα σπασμένα οστά να φαγωθεί το μεδούλι τους»...

Η πρώτη καταγραφή έδειξε για πεντακόσια περίπου θύματα αλλά επειδή δεν μπορεί να γίνει πλήρης αντιστοιχία οστών και σκελετών η εκτίμηση των ειδικών είναι της τάξης των, περίπου, χιλίων σκελετών.
Τι ήταν όλοι αυτοί;
« Ο αριθμός των σφαγέντων εγείρει ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν» τονίζει η Bruno Boulestin, «ο οικισμός ήτανε μικρός και δεν υπάρχουν ενδείξεις για γειτονικούς οικισμούς. Που ζούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;»
Ένα στοιχείο που δίνει απαντήσεις εν μέρει, είναι τα κεραμικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στους τάφους και δείχνουν πως οι κανίβαλοι ήρθαν από μακριά. Αναφέρεται, επιπρόσθετα, πως πρέπει να ήρθαν από περιοχές όπως το Βέλγιο ή η Βοημία.
Η χρονολόγηση των οστών έδειξε πως αυτά καταναλώθηκαν γύρω στο 5.000 π.Χ. με συν- πλην πενήντα χρόνια.
Ασαφή κρίνονται ακόμη τα αίτια του κανιβαλισμού.
Ήταν λευκή φυλή κανιβάλων;
Όπως διαπιστώθηκε από άλλες αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν εντοπιστεί και άλλοι δύο χώροι μαζικής εξόντωσης κατά την ίδια χρονική περίοδο στην Γερμανία και στην Αυστρία. «Αυτός όμως ο τελετουργικός κανιβαλισμός» δήλωσε ο γερμανός αρχαιολόγος Andrea Zeeb-Lanz , «δεν έχει διαπιστωθεί και είναι πολύ εντυπωσιακός».
--
Σχετικές αναφορές:
Shortnews.de
dnews.de