Βαλκανικές κατασκοπίες, συνωμοσίες και άλλες ανοησίες



Φεβρουάριος 7, 2010
Είμαστε εντυπωσιακοί εμείς οι ...Βαλκάνιοι.
Έγραψε το περιοδικό “The Economist” μια ...ανοησία και παρουσιάστηκε σε όλα τα βαλκανικά πρακτορεία και εφημερίδες ως ‘ρωσική συνωμοσία στα Βαλκάνια’.

Το ίδιο κείμενο το διαβάζουμε στα βουλγαρικά, στα αλβανικά, στα σλαβοσκοπιανά και πραγματικά μας εντυπωσιάζει όλη αυτή η ... υποδοχή των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Ρώσοι, λέει, δημιουργούν στρατιωτική βάση στο έδαφος της Σερβίας, την πρώτη σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος της συνθήκης της Βαρσοβίας.

Όλη η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους όταν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε το Βελιγράδι.

Στο διάστημα της παραμονής του, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου για το συντονισμό έκτακτης ανάγκης στη σερβική πόλη Νις.

Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα αεροδρόμιο που ονομάστηκε μάλιστα ‘Αεροδρόμιο Μέγας Κωνσταντίνος’ λόγω του ότι ο βυζαντινός αυτοκράτορας γεννήθηκε στην πόλη αυτήν.

Ειπώθηκε, μεταξύ του Ρώσου προέδρου και της ηγεσίας της Σερβίας, πως το αεροδρόμιο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, παροχή βοήθειας κλπ.
Παλαιότερα μάλιστα οι δύο χώρες είχαν συνεργαστεί στον καθαρισμό ναρκών σε περιοχές της Σερβίας.

Δεν ήθελαν παραπάνω τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για να μιλήσουν για ρωσική βάση, για συνωμοσίες, για κατασκοπείες από τους Ρώσους και πολλά άλλα.

Συνδέθηκε επιπλέον το σενάριο αυτό με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα περάσει από τη Σερβία και το ‘πράμα’ έδεσε.

Ανάγκασαν, έτσι, τον αρχηγό του Σερβικού Επείγοντος Σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, να βγει και να πει δημόσια πως απορρίπτει επίσημα οποιεσδήποτε πληροφορίες ότι το αεροδρόμιο της πόλης Νις αποτελεί μυστική στρατιωτική βάση της Μόσχας.

Ανακοίνωσε μάλιστα, πως τον μήνα αυτόν έχει κληθεί η Ρωσία και άλλα 11 κράτη της περιοχής σε μια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι για να ζητήσουν προσφορές για την αποπεράτωση του Κέντρου αυτού καθώς και για την προμήθεια του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του.

Τα σενάρια βέβαια αυτά περί των κακών Σέρβων, που επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και που συμμάχησαν με τους Ρώσους οι οποίοι αναζητούν στρατιωτικές βάσεις στην καρδιά των Βαλκανίων, φαίνεται πως θέλγουν πολλά αγγλόφωνα Blogs και όχι μόνον.

Μυστικές σχέσεις, κατασκοπείες και συνωμοσίες, που διαδίδουν τα γνωστά κέντρα σε βάρος ενός λαού που αποτελματώθηκε από τις δυτικές δυνάμεις, νομίζουμε πως πολύ πάει...

Πιστεύει κανείς πραγματικά πως το Κυπριακό θα λυθεί;


Το Κυπριακό είναι ένα από τα πιο μακροχρόνια προβλήματα στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών, ένα θέμα με το οποίο ο Oργανισμός απασχολείται από το 1950 και έχει δαπανήσει χιλιάδες ώρες και τεράστια χρηματικά ποσά για την επίλυσή του.

Στη διάρκεια των ετών αυτών έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων. Καί όλοι έχουν αποτύχει.
Κάθε πλευρά αποδίδει την ευθύνη στην άλλην.
Μετά από τόσα χρόνια, το νησί έχει χωριστεί σε δύο κράτη:
Τη Δημοκρατία της Κύπρου που αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο
και
τη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ),
που αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία.

Ενώ ορισμένοι από την προηγούμενη γενιά εξακολουθούν να αναπολούν τις παλιές καλές ημέρες, όταν οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι ζούσαν ο ένας πλάι στον άλλον, η νεώτερη γενιά δεν έχει τέτοιες αναμνήσεις.

Όλοι έχουν αφηγηθεί ιστορίες που τις έχουν χιλιο-διηγηθεί, για δολοφονίες και για τρόμο.
Δεν έχουν καμία πραγματική επιθυμία για επανένωση.
Δεν έχουν αισθήματα ‘κυπριωτισμού’, ούτε όμορφες ιστορίες που θα μπορούσαν να πουν, και σε έναν μεγάλο βαθμό δεν επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία.

Παρόλα αυτά η αναζήτηση μια λύσης συνεχίζεται – προφανώς ό, τι καλύτερο για τους νησιώτες- και γι’ αυτό οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Μεχμέτ Αλί Ταλάντ και Δημήτρης Χριστόφιας, άρχισαν να διαπραγματεύονται μια νέα ρύθμιση, από το Σεπτέμβριο του 2008, βάσει των συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Τη στιγμή αυτή διαφαίνεται αισιοδοξία και πρόοδος, η πλειονότητα, όμως (εντός και εκτός του νησιού) δεν πιστεύει πως θα βρεθεί λύση.

Καθ’ όν χρόνο οι δύο ηγέτες ισχυρίζονται ότι είναι παλιοί φίλοι και ενώνουν τις επιθυμίες τους για μια λύση, την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, για τη στασιμότητα που υπάρχει.

Το Κυπριακό πρόβλημα, πράγματι, έχει εξελιχθεί σε έναν φαύλο κύκλο ευθυνών, που ολοένα καθίσταται δυσκολότερο για να επιλυθεί.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάντ ήρθε στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις ως προς την τουρκική προοπτική της Κύπρου, γιατί, είναι ασφαλές, πως ο Χριστόφιας θα είχε μια διαφορετική άποψη να πει.

Ο Αλί, αλήθεια, βρίσκεται και ο ίδιος σε μια μάλλον δυσάρεστη θέση, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Απριλίου, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Αυτές οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος προθεσμίας για τις συνομιλίες, και, υπάρχει ο φόβος πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε, ο Ταλάτ δεν θα επανεκλεγεί και ο διάδοχός του δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον για το τι έχει διαμειφθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

Η διεθνής κοινότητα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, και αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος της αύξησης των πιέσεων προς τους δύο ηγέτες να επισπεύσουν τη διαδικασία.
Και είναι πιθανό να δούμε την διπλωματική κίνηση να αυξάνεται τις προσεχείς εβδ0μάδες.

Ο Ταλάτ συμφωνεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ σε πολλά σημεία, παραδέχθηκε, ότι οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί. Θέματα όπως η ιδιοκτησία, η ασφάλεια, δεν έχουν καν συζητηθεί.

Ενώ οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι συμφωνούν πως θα επιθυμούσαν να δούν το νησί αποστρατικοποιημένο μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα οι τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η απόσυρση των 35.000 τούρκων στρατιωτών θα πρέπει να γίνει με την πάροδο του χρόνου και στο μεταξύ δεν υπάρχει δυνατότητα να αντικατασταθούν τα τουρκικά στρατεύματα με ‘διεθνείς δυνάμεις’ γιατί δεν τις εμπιστεύονται.
Με άλλα λόγια πολλοί ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να φοβούνται τον τουρκικό μιλιταρισμό και τον βλέπουν ως μια διαρκή απειλή.

Στο υπόλοιπο σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν, να ενταθούν οι συνομιλίες, πράγμα που σημαίνει πως οι δύο ηγέτες οφείλουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους κυρίως στα δύσκολα ζητήματα.

07 Φεβρουαρίου 2010, Κυριακή
AMANDA PAUL

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-ZAMAN (τουρκική εφημερίδα)

Σκόπια: οι Αμερικανοί πιέζουν για λύση στο όνομα


«Πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες», συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ (φωτό), στον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ.
Τα παραπάνω αναφέρει η σκοπιανή Α1 τηλεόραση.

Σε συνομιλία που είχε ο αμερικανός πολιτικός με τον σκοπιανό πρόεδρο και τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, εξέφρασε την προσδοκία της Ουάσιγκτον για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ο αμερικανός υπουργός δήλωσε «ότι είναι καλύτερα να επιλυθεί πρώτα το θέμα του ονόματος και στη συνέχει να συζητήσουμε πιο θα είναι το πεδίο εφαρμογής της χρήσης του ονόματος».

Οι δύο σκοπιανοί πολιτικοί δήλωσαν προθυμία για την επίλυση της διαφοράς αυτής με την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της 46ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Επιπρόσθετα, στη διεθνή αυτή διάσκεψη, όπως αναφέρεται, από την σκοπιανή τηλεόραση Sitel, ο σκοπιανός πρόεδρος Γκ. Ιβάνοφ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία στον πολικό και οικονομικό τομέα.

Ανέφερε, μάλιστα, πως η Ρωσία δια του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ιβάνοφ (φωτό), επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη θετική της στάση προς τη χώρα του, αφού αναγνωρίζει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Ο Σεργκέι Ιβάνοφ επιβεβαίωσε την περαιτέρω στήριξη της Ρωσίας σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-Α1-sitel-focus information ag.

Βγήκαν στους δρόμους οι Σκοπιανοί!


Φεβρουάριος 7, 2010

Βγήκαν στους δρόμους οι Σκοπιανοί κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού της διαμόρφωσης της πλατείας των Σκοπίων, με μνημεία και αγάλματα από την μακεδονική αρχαιότητα.

Με πανό και συνθήματα «όχι σε νέα τείχη», όχι στην απομόνωση και στο διαχωρισμό» χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Σκοπίων διαδηλώντας την αντίθεσή τους στην 'αρχαιομανία' της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.
"Ο λαός εκφράζει τη οργή του", γράφει η εφημερίδα "Κιρίλικα" "και τίθεται κατά του σχεδίου «Σκόπια 2014».

Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί την σοσιαλιστική αντιπολίτευση πως βρίσκεται πίσω από τις διαμαρτυρίες του λαού που ζητά τα χρήματα να δοθούν στους ανέργους και στους φτωχούς και όχι σε μνημεία που θα χωρίσουν τις εθνότητες που απαρτίζουν το σημερινό κράτος.