ZAMAN:Τα ψέματα των Ελλήνων και Τούρκων εθνικιστών



(σ.σ. το παρόν άρθρο δεν το έριξαν οι τούρκοι πιλότοι στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, όπως παλιά έκαναν οι ναζιστές που πετούσαν προπαγανδιστικά φυλλάδια, είναι σημερινό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» στην αγγλική της έκδοση. Το παρουσιάζουμε για να πάρουμε μια άλλη ...γεύση)



Πρόσφατα συνάντησα έναν δημοσιογράφο από την Ελλάδα. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, αλλά τα σχόλια του σχετικά με τα ταμπού στην Ελλάδα και στην Τουρκία μου έδωσαν πολύ τροφή για σκέψη.
Μου είπε ότι είχε διαβάσει πολλά από τα άρθρα μου με δυσπιστία.
«Πως θα μπορούσε ένας αρθρογράφος στην Τουρκία να θίξει τα ταμπού που μπορώ εγώ να θίξω;» ρώτησε, «θα τολμούσε μια εφημερίδα να δημοσιεύσει τα κείμενά μου;»

Φυσικά και απόλαυσα όλα όσα άκουγα, αλλά ήμουν έκπληκτος από αυτό που πρόσθεσε στο τέλος:
«Αν ένας έλληνας δημοσιογράφος έγραφε για τα ελληνικά ταμπού με τον ίδιο τρόπο που γράφει τα τουρκικά ταμπού», είπε, «θα τον είχανε λυντσάρει οι εθνικιστές».

Αυτή η διαπίστωση ήταν μια πραγματική έκπληξη γιατί υποτίθεται πως η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από την Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης.

Στην πραγματικότητα ήξερα πως σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελλάδα είχε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την θρησκευτική ελευθερία, αλλά δεν γνώριζα ότι αυτή παραβίαζε και την ελευθερία του λόγου.

Ωστόσο αναλογιζόμενος το επίπεδο του εθνικισμού στην Ελλάδα, μου φαίνεται εντελώς φυσική η μισαλλοδοξία για ασυνήθιστες ιδέες που θα μπορούσαν να ενδημήσουν στην χώρα.

Γνωρίζω ότι ο ελληνικός εθνικισμός βασίζεται κυρίως στην αντίθεση του με την Τουρκία και τους Τούρκους.

Θα μπορούσα ωστόσο να πω το ίδιο και για τον τουρκικό εθνικισμό.
Ο ανθελληνικός ζήλος θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία του τουρκικού εθνικισμού, και για αυτόν έχω πολλά ‘συστατικά’ που απαρτίζουν τη σύνθεσή του.

Από τις παρατηρήσεις του έλληνα φίλου μου, βέβαια, κατάλαβα πως και ο τουρκικός και ο ελληνικός εθνικισμός εμπεριέχουν το ίδιο περιεχόμενο: Τα ταμπού.

Η ελληνική εισβολή στην Ανατολία το 1919 φαίνεται να είναι μερικά από τα ταμπού των Ελλήνων. Είναι επίσης ταμπού για τους ελληνοκύπριους να μιλήσουν τι έκαναν στην τουρκική μειονότητα στο νησί της Κύπρου το 1974.

Για τους Τούρκους, από την άλλη μεριά, η «μεγάλη πυρκαγιά της Izmir» (Σμύρνη) το 1922 ακριβώς μετά την επανάκτηση της πόλης από τις τουρκικές δυνάμεις από τους έλληνες καταληψίες, ή οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο το 1974 και μετά, είναι ταμπού και δεν μπορούν να συζητηθούν.

Πληροφορήθηκα πως η εισβολή του 1919 μόλις τώρα άρχισε να συζητιέται στην Ελλάδα. Καλά. Ήμουν παιδί όταν άκουσα φοβερές ιστορίες για την ελληνική εισβολή στην Ανατολία από ηλικιωμένους που έζησαν την εποχή εκείνη. Θα μπορούσαν οι σύγχρονοι Έλληνες να συζητήσουν για αυτά τα τρομερά γεγονότα; Δεν γνωρίζω.

Από την πλευρά μας ένα θέμα το οποίο δεν έχει συζητηθεί είναι η μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης, που ξέσπασε όταν οι ελληνικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη τον Σεπτέμβριο του 1992. Ακόμη και με περιορισμένη γνώση ιστορίας, συμπεραίνω πως η πυρκαγιά δεν θα μπορούσε να είχε αρχίσει από τις ελληνικές δυνάμεις όταν εγκατέλειψαν την Ανατολία μέσω της Σμύρνης.

Αυτή η πυρκαγιά ξέσπασε αμέσως μετά όταν επανάκτησαν την πόλη, οι τουρκικές δυνάμεις υπό την αρχηγία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η αρμενική γειτονιά στην παλιά Σμύρνη κάηκε μέχρι εδάφους, μετατρέποντας τα πάντα σε στάχτη.

Στην Τουρκία δεν συζητάμε για το γεγονός αυτό και απλά ρίχνουμε την ευθύνη στους ‘Έλληνες’. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πολλά ψέματα που λέμε εμείς οι Τούρκοι για τον εαυτό μας.
Ωστόσο, τα ψέματα και η άρνηση της παραδοχής των φρικαλεοτήτων μας, δεν είναι αποκλειστικότητα των Τούρκων.

Ο Έλληνες και οι Τούρκοι εθνικιστές έχουν όμοιες απόψεις.

Τόσο η μουσουλμανική μειονότητα (σ.σ. στο κείμενο αναφέρεται ως τουρκική) στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία έχουν μετατραπεί σε ομήρους στις χώρες τους, εξαιτίας αυτής της εθνικιστικής προσέγγισης για την κατάστασή τους.

Αποτελεί μια κοινή επιθυμία των εθνικιστών στην Ελλάδα και στην Τουρκία η συνέχεια αυτών των ψεμάτων και των ταμπού.

Πιστεύω πως οι άνθρωποι που δεν είναι τυφλωμένοι από εθνικιστική θερμότητα έχουν να κάνουν πολλά μαζί.
Έχουμε κοινή ιστορία, είμαστε γείτονες. Εμείς οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουμε την κοινή ιστορία μας, να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον.
Πρέπει να επιτεθούμε στα ταμπού μας και να τα συντρίψουμε. Ενώ οι εθνικιστές συνεχίζουν να λένε τις δικές τους ιστορίες, οι δημοκράτες και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πούμε στους πολίτες τους για τον πόνο των «άλλων».
Ο εθνικισμός είναι μια ασθένεια που κατέβηκε στα βαλκάνια τον 19ο αιώνα και οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή είναι τυφλοί.

Πρέπει να ανακτήσουμε τα μάτια μας, να ανοίξουμε τα μάτια μας.

Ποιος έκαψε τη Σμύρνη;

Γιατί οι Έλληνες εισέβαλαν στην Ανατολία;

Γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποφέρει τόσο πολύ στην Τουρκία;

Τι γίνεται με τα βάσανα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, η στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο και τόσα άλλα πράγματα;

Οι εθνικιστές έχουν μιλήσει πολύ. Οι δημοκράτες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να μιλήσουν.

Είναι καιρός να υψώσουμε τη φωνή μας.

Εμείς Έλληνες και Τούρκοι, δεν έχουν τίποτε να χάσουν, εκτός από τις εθνικιστικές ψευδαισθήσεις και τα ψέματα!

Αλβανοί Σκοπίων: γιορτάζουμε την επέτειο του Κοσσόβου

Φεβρουάριος 17, 2010

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, πρωτοστατούντων των μελών της οργάνωσης ‘Ξύπνα!’ διοργανώνουν μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για την δεύτερη επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος της πιο πάνω οργάνωσης, Αρτάν Γκρούμπι δήλωσε πως «η μέρα αυτή θα χαρακτηριστεί ως η ημέρα που μας ενοποίησε ως έθνος».

Συγχαρητήρια μηνύματα έστειλαν όλα τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης των Σκοπίων καθώς και ο πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκε Ιβάνοφ, προς τον πρόεδρο του Κοσσόβου Σεϊντίου που τονίζει μεταξύ άλλων:
‘εκφράζω τη βαθιά πεποίθηση ότι στην περίοδο που θα ακολουθήσει η κοινή προσπάθεια θα ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας και θα αναπτύξει και θα διευρύνει την αμοιβαία συνεργασία σε όλους τους κοινούς μας τομείς»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-lejme(albanian)

Έλλην πρέσβης στο Βελιγράδι: «Η Αθήνα δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο»

Φεβρουάριος 17, 2010

«Ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σερβία, κ. Δημοσθένης Στοϊδης (φωτό), διέψευσε τη δήλωση του ‘υπουργού Εξωτερικών’ του ψευδοκράτους του Κοσσόβου Σκεντέρ Χισένι, ότι η Αθήνα οδεύει προς αναγνώριση της μονόπλευρης ανεξαρτησίας του Κοσσόβου»

Τα παραπάνω τονίζονται σε επίσημη ανακοίνωση του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων, ως απάντηση της Ελλάδας στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας της Βιέννης «Στάνταρτ», στο οποίο υπήρχε δήλωση του Σκεντέρ Χισένι για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα.

Ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ‘Tanjug’(χθες) ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βελιγράδι ότι η Ελλάδα συνηγορεί υπέρ της εύρεσης λύσης που θα βασίζεται στις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Στην εφημερίδα της Βιέννης αναγράφηκε η δήλωση του υπέξ Κοσσόβου πως:
«οι χώρες εκείνες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το Κόσσοβο, ίσως να περιμένουν, μια φιλική πίεση από τις άλλες χώρες για να το κάνουν», είπε μάλιστα πως και η Ελλάδα οδεύει στην κατεύθυνση αυτή.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-radiosrbja

Κωνσταντινούπολη: Αστυνομικό Τμήμα διακινούσε αλλοδαπές πόρνες



Φεβρουάριος 17, 2010

Η παρακολούθηση των Τούρκων αστυνομικών από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου έφερε αποτέλεσμα.

Εντοπίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ολόκληρο τμήμα δύναμης 13 αστυνομικών καθώς και 4 μέλη επιτροπής, που διακινούσαν έναντι αμοιβής γυναίκες από τη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο τμήμα αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης, εξέδιδαν πλαστές ταυτότητες στις αλλοδαπές γυναίκες, έκαναν εικονικούς γάμους με τούρκους πολίτες για να αποκτήσουν σε μια τριετία την τουρκική ιθαγένεια.

Σε κάθε γυναίκα είχαν κόψει ταρίφα 9.000 $.

Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου λειτουργεί εδώ και έξι μήνες και τα αποτελέσματά της είναι αξιοσημείωτα στον αγώνα κατά της διαφθοράς, όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος-sna

ΥΠΕΞ Αιγύπτου στα Σκόπια: «Ελπίζω να καταλήξετε, σύντομα, σε συμβιβασμό με την Ελλάδα»

Φεβρουάριος 17, 2010

«Ελπίζουμε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να βρείτε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας σας με την Ελλάδα»

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2010, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Ο Αιγύπτιος υπουργός κράτησε παραινετική στάση, στο φλέγον ζήτημα των Σκοπίων, και διευκρινίζοντας την θέση της χώρας του τόνισε:
«Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα της ονομασίας αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη σας στην ΕΕ και εμπόδιο επίσης και στις σχέσεις σας με του γείτονές, την γειτονική Ελλάδα. Συνεχίστε να διαβουλεύεστε για το ζήτημα αυτό με τους φίλους μας τους Έλληνες. Ελπίζω ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΟΗΕ και των ΗΠΑ να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού όπου θα γίνουν δεκτές οι θέσεις των δύο χωρών».

Στην επίσκεψή του, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, συνυπέγραψε με τον σκοπιανό ομόλογό του μία συμφωνία συνεργασίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας και αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων με στόχο την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος – makfax (Автор: Александар Чочевски)

Σκόπια: : η Πελαγονία έγινε ...πέλαγος

Φεβρουάριος 17, 2010
Τρεις μέρες μόνο έφταναν για να πλημμυρίσουν πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
(σ.σ. τα καλά τα δικά μας στον Έβρο)

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Η περιοχή του Μοναστηρίου και η ευρύτερη της Πελαγονίας στην πΓΔΜ πραγματικά κολυμπούν στο νερό.
Οι καταστροφές είναι τεράστιες», σημειώνει η εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ το σημερινό της φύλλο, «τα σπίτια οι κήποι, οι αχυρώνες των χωριών κολυμπούν στο νερό»...
Η κατάσταση είναι δραματική και οι προβλέψεις απαισιόδοξες, γράφει ο συντάκτης του δημοσιογραφήματος και θα τονίσει: «Οι κάτοικοι της Πελαγονίας δεν έχουν τίποτε άλλο παρά να προσευχηθούν στο Θεό να μην ανέβουν οι θερμοκρασίες και αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια από τα γύρω ορεινά».
Η κυβέρνηση που θα ξοδέψει 200.000.0000 ευρώ για να στολίσει μια πλατεία με αγάλματα, δεν έχει ..φράγκο για τους αγρότες...

«Ο υπουργός Γεωργίας Λιόπκο Ντιμόφσκι ήταν χθες στο Νοβάτσι και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη περιοχή, αλλά οι υποσχέσεις του δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καινούργιο. Ζήτησε, απλά, υπομονή από τους αγρότες και υποσχέθηκε ότι θα γίνει αποτίμηση των ζημιών»
Οι κάτοικοι της περιοχής που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες εξέφρασαν το φόβο τους για μαζική εκδήλωση μολυσματικών νόσων αφού τα περιττώματα των ζώων από τα γύρω βουστάσια έχουν εισρεύσει στα σπίτια τους, καταστρέφοντας ότι πόσιμο ή φαγώσιμο υπήρχε.
Η κατάσταση στην περιοχή αυτή της πΓΔΜ επιδεινώθηκε με την υπερχείλιση του ποταμού
‘Τσέρνα Ρέκα’ και από τα κανάλια που της περιοχής που παραμένουν ακαθάριστα επί σειρά ετών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- УТРИНСКИ ВЕСНИК

Κόσοβο: η προβληματική ανεξαρτησία


Φεβρουάριος 17, 2010

«Αν και η Πρίστινα γιορτάζει την δεύτερη επέτειο από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου»γράφει η βουλγαρική εφημερίδα Дневник, «οι Κοσοβάροι συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι οι προοπτικές της νέας κατάστασης δεν είναι ρόδινη.

Δύο χρόνια μετά, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, οι επίσημες σχέσεις με τη Σερβία καθώς και η κατάσταση των συμπαγών σερβικών πληθυσμών στα βόρεια της χώρας δεν έχουν αλλάξει.

Αν και η χώρα έχει αναγνωριστεί από 65 κράτη ωστόσο η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση στον ΟΗΕ.

Η ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας δεν πρόκειται να επιβιώσει χωρίς την συνεχή ενίσχυση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οι επιχορηγήσεις καλύπτουν το 15 τοις εκατό του ΑΕΠ και ο υπουργός Οικονομικών Αχμέτ Σάλα ετοιμάζεται να ζητήσει οικονομική ενίσχυση για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού.

Το Κοσσυφοπέδιο εξάγει κυρίως τα μέταλλά του και αυτά καλύπτουν μόνον το 10 τοις εκατό των εισαγωγών.
Σε 4-5 χρόνια θα βρίσκεται πλήρως εξαρτημένο από τους χορηγούς του, σημειώνει η αναφερθείσα βουλγαρική εφημερίδα αναφερόμενη σε οικονομική ανάλυση του Ρόιτερ.

Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στο 40% και η αγορά εργασίας δεν έχει καμία δυνατότητα να απορροφήσει το ποσοστό αυτό. Σχεδόν το 65% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και κάθε χρόνο προστίθενται στην ανεργία 30.000.
Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων θέλει να μεταναστεύσει στη Δύση και είναι διατεθειμένο να πληρώσει για αυτό χιλιάδες ευρώ στους ‘διακινητές’.

Το ετήσιο εισόδημα βρίσκεται κάτω από τα 1.800 € κατά άτομο σύμφωνα με τον μέσο όρο της Ευρώπης των 24.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες συχνά εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη διαφθορά που υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μια πρόσφατη έκθεση του Balkan Investigative Reporting Network έχει δείξει ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο έχουν δημιουργηθεί με συνεργασίες της πολιτικής εξουσίας, μόνον και μόνον να επωφεληθούν οι ίδιοι οι πολιτικοί, από τα μεγάλα έργα υποδομής της νεόδμητης χώρας.

Η φοροδιαφυγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η παραοικονομία φθάνει στο 1 δις ευρώ που είναι όλος ο προϋπολογισμός του κράτους.

Η πολιτική κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται ως ‘θερμοκήπιο’ στο οποίο ανθούν τεράστιες διαφορές και μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ του αλβανικού και του σερβικού πληθυσμού.
Χθες ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεούντου έκανε έκκληση για δεύτερη φορά στην κατάργηση των παράλληλων πολιτικών δομών στους σερβικούς θύλακες στο βόρειο μέρος της χώρας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου η επίσημη Πρίστινα και το Διεθνές Πολιτικό Γραφείο πρότειναν ένα σχέδιο στην επίδικη περιοχή αλλά το Βελιγράδι αντιτίθεται σθεναρά.
Το σχέδιο προβλέπει η Μιτρόβιτσα να διαιρεθεί σε δύο δήμους στα μέσα του τρέχοντος έτους αφού το σερβικό και το αλβανικό τμήμα της πόλης δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους και οι δυνάμεις της EULKS να αναλάβουν την πλήρη έλεγχο στο σερβικό τμήμα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Дневник(Σόφια)