Σκόπια: Το σοσιαλιστικό κόμμα θα προβεί σε πρόταση μομφής το Δεκέμβριο

Νοέμβριος 21, 2010.



Στιπ.

Από την πόλη καταγωγής του σημερινού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ο αρχηγός του σοσιαλιστικού συνασπισμού –SDSM- της Βαρντάρσκας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ανακοίνωσε, σήμερα το βράδυ, την έναρξη της  μάχης για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία αυτή, θα ληφθεί μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι μετά τις 16 Δεκεμβρίου θα υποβάλει στο Κοινοβούλιο πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση.

Η ‘πύρρειος νίκη’ της Βαρντάρσκας

Νοέμβριος 21, 2010



Ως ‘πύρρειο νίκη’ χαρακτηρίζει το ‘Kanal 5’ για τα Σκόπια, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που το όνομά της χώρας ακούστηκε μόνο σε μια υποσημείωση της Τουρκίας που χρησιμοποίησε, μονολεκτικά τον όρο ‘Μακεδονία’.

Το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν η προσωπική εκτίμηση και οι ευχαριστίες του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τον πρόεδρο της Βαρντάρσκας Γκεόργκι Ιβάνοφ, για τη συμμετοχή της χώρας του, στο Αφγανιστάν, σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης.

«Η συμμαχία παραμένει κλειστή για μας, αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει να αλλάξει στάση», αναφέρει

Νίμιτς: Η διαγραφή της γλώσσας ήταν καθαρά τεχνικό σφάλμα

Νοέμβριος 21, 2010.

Τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν αξιώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης της Βαρντάρσκας, ότι η διαγραφή της αναφοράς ‘μακεδονικής’ στη στήλη της επίσημης γλώσσας της χώρας έγινε μετά από παρέμβαση των διπλωματών γειτονικών κρατών.

Σε επιστολή που εστάλη από το γραφείο του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τονίζεται ότι το σφάλμα ήταν καθαρά τεχνικό.

«Η διαγραφή του καθορισμού της γλώσσας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο ενημερωτικό δελτίο του ΟΗΕ, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους. Η διαγραφή της γλώσσας δεν οφείλεται σε κανέναν πολικό σκοπό ή σε έξωθεν πολιτική παρέμβαση. Το θέμα επιλύθηκε με την επαναφορά της ονομασίας στην προηγούμενή της αναφορά. Η Γραμματεία παραμένει ουδέτερη στις προσπάθειες που γίνονται από τα δύο μέρη ώστε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και ελπίζει σε γρήγορη πρόοδο της επίλυσης της ονομασίας με τη συμφωνία των δύο πλευρών» αναφέρει η δήλωση που αποστάλθηκε από το γραφείο του διαμεσολαβητή Νίμιτς, ανέφερε σήμερα το σλαβόφωνο ‘Alsat’.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ενδιαφέρον Συρίας για αγορά ρωσικού μαχητικού

Νοέμβριος 21, 2010.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Συρία, ενδέχεται να προβεί σε παραγγελία του ρωσικού μαχητικού CC-130. Η συμφωνία προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο των ‘προσυμβατικών διαπραγματεύσεων’ σύμφωνα με το πρακτορείο Focus, το οποίο επικαλείται αναφορά του „Ехото на Москва” το οποίο ανέφερε ότι ένα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση που έλαβε χώρα στην Κίνα, με την ονομασία «China International Aviation-Space Show», δήλωσε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τη Συρία.

Δεν διευκρινίστηκε εντούτοις πότε θα υπογραφεί η σύμβαση και το πώς σχεδιάζει να αγοράσει η Συρία τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, το νέο ρωσικό επίτευγμα είχε, διεθνώς, μεγάλης απήχησης.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Η Αλβανία και το ανθελληνικό πνεύμα

Νοέμβριος 21, 2010.



 Άρθρο του Elton Metaj – εφημ. «gazeta-shqip»



Όταν το Δεκέμβριο του 2002, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, εξέδωσε μια εγκύκλιο, που έδινε τη δυνατότητα να επισκεφθούν οι μετανάστες για το Νέο Έτος στην πατρίδα τους και να επιστρέψουν πάλι στην Ελλάδα, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε.

Είχαμε γαλουχηθεί επί πολλά χρόνια, να ακούμε και να γράφουμε για την Ελλάδα, για πράξεις εκκαθάρισης των παράνομων μεταναστών και ήταν, πραγματικά, παράξενο που χιλιάδες συμπατριώτες μας, χωρίς πλήρη έγγραφα, είχαν παραμείνει και μετακινούνταν ελεύθερα από τις δύο πλευρές των συνόρων. Ήταν, πραγματικά, δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Αθήνα έκανε ένα τέτοιο βήμα, στη στιγμή που τα Τίρανα διακατέχονταν έντονα από ένα ανθελληνικό πνεύμα.

Ιβάνοφ: Έτοιμοι για αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα

Έτοιμη για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος δηλώνει η ΠΓΔΜ, διά του προέδρου της Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε δηλώσεις του από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, έκανε λόγο για ένα ανορθολογικό διμερές ζήτημα εξαιτίας του οποίου «η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” παραμένει ακόμη στο κατώφλι του Συμμαχίας, παρά τις αξιολογήσεις για την ετοιμότητα της να καταστεί μέλος και παρά τη σημαντική συμβολή της στις αποστολές της Συμμαχίας».

Ο Γκ. Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι «εμείς πολλές φορές εκφράσαμε τη βούληση μας για την επίλυση της διμερούς αυτής εκκρεμότητας. Πιστεύω ότι μπορεί να φθάσουμε σε μία λύση. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι, αντίθετα από πριν, τώρα υπάρχει θετικό κλίμα για το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω του διαλόγου, με αυξημένη εμπιστοσύνη και με καλύτερη κατανόηση, θα φθάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εμείς είμαστε έτοιμοι» κατέληξε.

http://www.star.gr/politics/69437/