Τουρκία: Θα κατασκευάσει τρία πυρηνικά εργοστάσια



Μάρτιος 18, 2011.

Άγκυρα.
Μέχρι το 2023, όταν θα γιορτάζει την επέτειο των 100 ετών που η χώρα ανακηρύχθηκε σε Δημοκρατία,  η Τουρκία, θα κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων,  Taner Yildiz (φωτό), στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.
«Θα μπορούσαμε να παραδειγματιστούμε από την τραγωδία της Ιαπωνίας, αλλά μια τέτοια θέση, θα αποτελούσε αρνητική στάση στην κατασκευή των σταθμών πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.


Πρώτη μονάδα λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου θα γίνει στην περιοχή ‘Ακούγιου’ της επαρχίας της Μερσίνας, η οποία θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Yildiz «το ζήτημα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου με τη ρωσική πλευρά έχει επιλυθεί και δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο σχεδιασμό».

Ο πυρηνικός σταθμός, εξάλλου, στη Σινώπη, θα κατασκευαστεί από τους Ιάπωνες, και από ότι φαίνεται ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει αλλάξει.
«Η τοποθεσία για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού έχει, ήδη, επιλεγεί και βρισκόμαστε στο στάδιο των σεισμικών ερευνών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.


--
 Τίτλος: «До 2023 г. Турция ще построи три атомни електроцентрали»
Информационна Агенция "Фокус", 18.3.2011