State Department: Οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι τρομοκράτες




Οκτώβριος 21, 2014.

Η Τουρκία θεωρεί ότι το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (Δημοκρατική Ένωση) των Κούρδων της Συρίας, γνωστό ως PYD, είναι παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ή PKK, που έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική ομάδα.


Οι ΗΠΑ και η ΕΕ- γράφει τούρκικο δημοσίευμα- έχουν καταχωρήσει το PKK στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη θέση ότι το PYD είναι ίδιο με το PKK, και η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί καμία βοήθεια προς αυτό, μόνο και μόνο ότι μάχεται τους τζιχαντιστές του ‘ισλαμικού κράτους’.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί τελευταία έχουν εκφράσει άλλη άποψη, αποκρούοντας τη θέση των Τούρκων Αξιωματούχων:

«Το PYD είναι μια διαφορετική ομάδα από το PKK, σύμφωνα με το νομικό δίκαιο των  Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε η Marie Harf, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας τις τουρκικές ανησυχίες, και πρόσθεσε ότι είναι  εξαιρετικά σημαντικό να βοηθηθούν οι Κούρδοι μαχητές στην πόλη Κομπάνι που παλεύουν κατά των ομάδων του ‘ισλαμικού κράτους’.

Οι Τούρκοι θεωρούν επικίνδυνο τον εξοπλισμό των Κούρδων

Τούρκοι εμπειρογνώμονες  θεωρούν ότι η απόφαση των Αμερικανών να ενισχύσει τις πολιορκούμενες δυνάμεις που αγωνίζονται κατά του ‘ΙΚ’, ενδέχεται να δημιουργήσει απρόβλεπτους κινδύνους στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί προέβησαν σε έναν αρχικό ανεφοδιασμό των κουρδικών δυνάμεων κατά τη νύχτα της Κυριακής στην πόλη Kobanî της βόρειας Συρίας.

Ανώτεροι αξιωματικοί της τουρκικής διοίκησης, που μίλησαν στους δημοσιογράφους υπό την προϋπόθεση ότι τα ονόματά τους δεν θα δημοσιοποιηθούν δήλωσαν ότι η αεροπορική βοήθεια των Αμερικανών προς τους Κούρδους περιλάμβαναν 27 παλέτες με φορητά όπλα, πυρομαχικά και ιατρικό εξοπλισμό.

Ενδέχεται να υπάρξει και μια δεύτερη αποστολή όπλων τις προσεχείς ημέρες.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Marie Harf, δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι τα όπλα πάντα έχουν μια μικρή πιθανότητα να πέσουν σε λάθος χέρια.

Αυτό φαίνεται να έχει συμβεί, μια, τουλάχιστον, φορά.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ανέφερε τη Δευτέρα, ότι μια παλέτα ανεφοδιασμού είχε απομακρυνθεί από το στόχο της και στη συνέχεια χτυπήθηκε από αμερικανικό μαχητικό για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr