Τουρκία: Μεγάλη ισχύ παραχωρείται στον Χακάν Φιντάν




Μυστικές Υπηρεσίες, Ασφάλεια,  Χωροφυλακή, Τουρκικός Στρατός, θα ελέγχονται από έναν υπερ-Υπουργό



Νοέμβριος 17, 2014.

Άγκυρα.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδες νομικών, μετά τις εκλογές, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ασφάλεια, η Χωροφυλακή και οι μυστικές υπηρεσίες θα υπαχθούν  σε έναν διαχειριστικό φορέα, το Υπουργείο Ασφαλείας. Ως υπερ-υπουργός προτάθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών – ΜΙΤ, Χακάν  Φιντάν.


Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Χουσεΐν Οζάι, σε άρθρο του στην εφημερίδα Taraf, έχει ετοιμασθεί το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία αυτού του υπουργείου και θα εφαρμοσθεί αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η μελέτη του νομοσχεδίου έχει περατωθεί και τα τρία υπάρχοντα υπουργεία θα συγχωνευθούν και θα αποκτήσουν μια νέα ενιαία στέγη. Το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Άμυνας θα καταργηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα για να μην προκληθούν δυσαρέσκειες, αλλά  η μελέτη του  που είναι βασισμένη σε πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών  θα παραμείνει εμπιστευτική, ώσπου να εφαρμοσθεί, μετά τις εκλογές του 2015.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr