Ο Γιούνγκερ έκανε έκκληση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού




Μάρτιος 8, 2015.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, απεύθυνε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία στρατού στην ΕΕ, στο πλαίσιο της αύξησης των εντάσεων με τη Ρωσία.


Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Γιούνγκερ δήλωσε ότι ένας τέτοιος στρατός θα μπορούσε να βοηθήσει στον αγώνα κατά των νέων απειλών πέρα από τα σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ στην άμυνα των «ευρωπαϊκών αξιών».

«Όχι στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού για άμεση χρήση, αλλά ενός κοινού στρατού μεταξύ των Ευρωπαίων, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι προτιθέμεθα με σοβαρότητα να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιούγκερ.

Πρόσθεσε ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ, θα οδηγούσε, επίσης, σε πιο αποδοτικές δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και θα ενέτεινε περαιτέρω την ενοποίηση των 28 κρατών  μελών της ΕΕ.

«Ο στρατός θα συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τον υπερασπιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ.

Αυτή η πρόταση είναι πιθανόν να αναστατώσει τους αντιπάλους της βαθύτερης ολοκλήρωσης της ΕΕ, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχει, ήδη, λάβει την υποστήριξη από κάποιους πολιτικούς της Γερμανίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ursula Gertrud von der Leyen, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν πεπεισμένη ότι « ίσως τα παιδιά της, αλλά σίγουρα τα εγγόνια της θα ζούνε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με δικό τους στρατό».

Η εφημερίδα «Welt am Sonntag», αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρότγκεν δήλωσε ότι «ο καιρός για το ευρωπαϊκό όραμα για έναν στρατό της ΕΕ, έχει έρθει».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr