Cemil Bayık: Πρώτα λύση στο κουρδικό, μετά κατάθεση των όπλων



Μάρτιος 5, 2015.

Ο συμπρόεδρος  του εκτελεστικού συμβουλίου του KCK (Ένωση Κουρδικής Κοινωνίας), Τζεμίλ Μπαγίκ, δήλωσε  ότι  «όλος ο κόσμος ζητά μια λύση για τα προβλήματα των Κούρδων, αλλά πρώτα πρέπει να επέλθει αυτή η  λύση και στη συνέχεια θα συζητήσουμε για τα όπλα», είπε, σύμφωνα με την τουρκική ‘Σολ Μπασίν’.


Ο Τζεμίλ Μπαγίκ είπε ότι το κουρδικό ζήτημα πρέπει να τεθεί ως το κύριο θέμα των κοινών συζητήσεων στο πλαίσιο που γίνονται για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. 

Αναφερόμενος σε μια συμφωνία που είχε προταθεί από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ότι «το άρθρο 10 της συμφωνίας αυτής προβλέπει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και τη λύση του κουρδικού προβλήματος. Αυτό λέει το έγγραφο. Τον περασμένο Νοέμβριο ο κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρόσφερε ένα σχέδιο, από αυτό, δεν μπορεί να αφαιρεθούν λέξεις ή να γίνει διαχωρισμός του εγγράφου. Το έγγραφο είναι ένα ενιαίο σχέδιο».

Ο Μπαγίκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, δήλωσε ότι η λύση στο κουρδικό ζήτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί από το κυβερνών κόμμα  της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ως ξεχωριστό  από μια ανακωχή με την Τουρκία.

«Πρώτα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για τους Κούρδους και μετά θα συζητήσουμε για τα όπλα. Αυτό το βήμα θα ακολουθήσουμε. Άλλωστε από το 2013 η κυβέρνηση δεν τήρησε τα υπεσχημένα και έκανε μια αποτυχημένη προσέγγιση. Το AKP πρέπει  να κάνει τα ανάλογα βήματα και κατόπιν θα συζητήσουμε για την παράδοση των όπλων», είπε.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr