Γιατί το «Ισλαμικό κράτος» ή ISIS αποκαλείται τώρα Ντάις ή Ντάες - Daesh




Δεκέμβριος 5, 2015.

Η τρομοκρατική ομάδα που μέχρι τώρα αποκαλούνταν «Ισλαμικό Κράτος» (όπως επίσης IS ή ISIS ή ISIL) στα διεθνή μέσα ενημέρωσης άρχισε από τις αρχές Δεκεμβρίου να αποκαλείται Ντάις – για παράδειγμα στα ρωσικά ДАИШ (Ντάισς) ή στα αγγλικά  Daesh.


Αυτή η συντομογραφία προέρχεται από τα αραβικά «αλ Ντάουλα αλ Ισλαμίγια φιτ Ιράκ για ας Σαμ» δηλαδή: Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Σάμ (παχύ σ) που είναι η αραβική ονομασία της περιοχής Λεβάντε (Συρία-Λίβανος και Παλαιστίνη), στα αραβικά αποκαλείται 'νταάς'.


Έτσι το Ντάις ή Ντάες ή Νταάς,  είναι ο ίδιο με αυτό του «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε –ISIL, αλλά στην αραβική του εκδοχή.


Γιατί μετονομάζεται το ‘Ισλαμικό Κράτος’


Η ονομασία της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος» ή ISIL προσβάλουν την έννοια του ‘Ισλάμ’ και την έννοια ‘κράτος’.

 Η εγκληματική οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό Ισλάμ, ούτε, βέβαια, με υπόσταση κράτους.


Επίσης, οι τρομοκράτες οι οποίοι κατέλαβαν τμήμα του Ιράκ και της Συρίας, ονειρεύονται τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χαλιφάτου- ενός καθεστώτος που θα μπορούσε να ζήσει σύμφωνα με τους νόμους του ριζοσπαστικού Ισλάμ.  

 Με τη συνεχή χρήση της φράσης «ισλαμικό κράτος» προωθείται εμμέσως η ιδέα  κάποιας έννοιας αναγνώρισης ενός κράτους ή ομάδας.


Επιπλέον, η ονομασία Ντάες  έχει μόνο ένα γράμμα διαφορετικό από την αραβική λέξη που είναι προσβλητική για τα μέλη της ομάδας. Έχει την έννοια  της «καταπάτησης» και του «κακοποιού».


Οι τρομοκράτες δεν επιθυμούν την ονομασία αυτή, την θεωρούν ως προσβολή της κατάστασής τους.


Πως αποκαλούν τα μέλη του «Ισλαμικού κράτους» την οργάνωσή τους;


Την αποκαλούν ‘Ισλαμικό κράτος’ χωρίς συντομογραφίες και δεν την θεωρούν ως οργάνωση.

Για το πώς  γεννήθηκε η οργάνωση αυτή πρέπει να πάμε πίσω στο 1999, όταν υπήρχε στο Ιράκ η ομάδα «Ενότητα και Τζιχάντ» της οποίας οι ηγέτες ήταν στην Αλ Κάιντα και μετονομάστηκε λίγο αργότερα σε «Αλ Κάιντα του Ιράκ».

Το 2006 αποφάσισαν τα μέλη της οργάνωσης να κόψουν τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ονομάστηκε «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» τότε έγινε γνωστή η συντομογραφία ISIL.

Το 2014, ο αρχηγός της ομάδας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Χαλιφάτου που θα ένωνε όλους τους πραγματικούς μουσουλμάνους. 

Μετά από αυτό η οργάνωση έλαβε την ονομασία ‘αλ Ντούλα αλ Ισλαμίγια’, δηλαδή ‘Ισλαμικό κράτος’ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.


Ποιος αποφάσισε να αντικαταστήσει το ISIL με το Ντάες


Οι αντίπαλοι του ‘ισλαμικού κράτους’ στον αραβικό κόσμο άρχισαν να το αποκαλούν ‘Ντάισς’ την άνοιξη του 2013.

Στον δυτικό κόσμο πρώτη η Γαλλία καθόρισε την ονομασία αυτή. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο υπουργός Εξωτερικών Λωρέντ Φαμπιούς κάλεσε να εγκαταλειφθεί ο όρος «Ισλαμικό Κράτος», επειδή θολώνει τη γραμμή ανάμεσα στο Ισλάμ, του Ισλαμιστές και τους μουσουλμάνους.

«Οι Άραβες τον αποκαλούν ‘Ντάασς’ και προσωπικά  πιστεύω πως αυτή είναι η ονομασία τους (κακοποιοί)».

Τον Ιανουάριο του 2015 παρόμοια δήλωση έγινε από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Στις 2 Δεκεμβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί αυτήν την ονομασία.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ και οι λοιπές χώρες, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ