Ουαχάμπι- το παραδοσιακό στρατιωτικό μέτωπο του Ισλάμ στα Σκόπια




Φεβρουάριος 1, 2016.


«Εμφανίζονται με μακριά γένια και κελεμπίες, έχουν σβήσει όλες τις τοιχογραφίες με συνθέσεις του Ισλάμ από τους τοίχους του τζαμιού του ‘Γιαχούα Πασά’, κηρύττουν σε υψηλούς τόνους, είναι ήσυχοι αλλά σκληροί και αντικατοπτρίζουν τους πιστούς μουσουλμάνους που υψώνουν τη φωνή τους και καλούν για τήρηση του Κορανίου. Είναι οι γνωστοί Σαλαφιστές ή όπως γενικά λέγονται Ουαχαμπιστές (ή Βαχαμπιστές), γράφει το αλβανικό ‘Ιλλυρία’ των Σκοπίων.


Τα κηρύγματά τους


Τα κηρύγματα των θεολόγων ‘Σαλαφιστών’ είναι πολύ δυνατά και βασίζονται στις αρχές και το περιεχόμενο του Κορανίου, προσκαλώντας τους πιστούς να εκπληρώσουν τους αυστηρούς κανόνες που το Ισλάμ επιτάσσει.

Στα κηρύγματα αυτής της κατηγορίας- σημειώνει το δημοσίευμα- οι θεολόγοι αγωνίζονται για έναν ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Κηρύσσεται το μίσος προς τον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Αμερικανοί είναι άπιστοι, θα καούν στον Άδη. Οι πιστοί  πρέπει να τηρούν πιστά τα πιστεύω τους», λέει ένα απόσπασμα θεολόγου του Ισλάμ που από την εμφάνισή του δείχνει ότι είναι από τους λεγόμενους ‘σαλαφιστές’.




Η  επίσημη Iσλαμική Kοινότητα των Σκοπίων,  δεν αναφέρεται σε αυτές τις ομάδες και έχει κόψει κάθε δεσμό, αφού τις θεωρεί ως αιρέσεις.


Εκτός από την πόλη των Σκοπίων υπάρχει και το τζαμί του «Σινάν Πασά» στο Κουμάνοβο με έμφαση στον ‘σαλαφισμό’ και στον φανατισμό των Αλβανών μουσουλμάνων.


Τα νέα αυτά κινήματα έχουν προκύψει στην FYROM καθώς και σε άλλες γειτονικές χώρες με μουσουλμανικό στοιχείο (όπως το Κοσσυφοπέδιο- φωτό), εισαγόμενα από τη Σουηδική Αραβία,  καθώς η πρακτική του Ισλάμ δεν απαγορεύεται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις  υπάρχουν πολιτικές ή ιδεολογικές επιρροές και τότε η ισλαμική πίστη μπορεί να μετατραπεί ως επικίνδυνο εργαλείο σε μια  κοινωνία.


 Ο Ουαχαμπισμός


Ο Ουαχαμπισμός ή Βαχαμπισμός παρουσιάστηκε ως μεταρρυθμιστικό κίνημα πριν από δύο αιώνες, προκειμένου να συγκρατήσει τον ‘εξευγενισμό’ των ισλαμικών κοινωνιών μέσα σε μια κοινωνία που μεταλλάσσεται. 


Αρχικά οι οπαδοί του Αμπντούλ Ουαχάμπι, οι Άραβες Βεδουίνοι, άρχισαν με τον Σουφισμό. Αυτός έλεγε για μια επιστροφή στις καθαρές μορφές της ισλαμικής πρακτικής, όπως είχε ξεκινήσει. 


Σήμερα οι περισσότεροι Ουαχαμπιστές ζούνε στην Σαουδική Αραβία, όπου είναι και η κύρια θρησκεία. Ο ιδρυτής, Αλ Ουαχάμπι, επηρέασε την Αραβική Χερσόνησο με τις ιδέες του, έκανε γάμο με τη δυναστεία των Σαούντ, η οποία διατηρεί την ιδεολογία αυτή,  στη χώρα.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ