Τα Σκόπια περιμένουν υποστήριξη από Ευρώπη στο ζήτημα του ονόματος




«Οσμάνι: Η κυβέρνηση εστιάζεται στο θέμα της ονομασίας»

Αύγουστος 15, 2017. 13:18

Ολοκληρώθηκαν δύο σημαντικά ζητήματα- το γλωσσικό και η συμφωνία με τη Βουλγαρία, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ο Οσμάνι.

Η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι.


Τόνισε, ότι οι επισκέψεις του στο Βερολίνο και την Αθήνα αυτό το μήνα και η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, στο τέλος του μήνα, βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση.


«Το θέμα θα γίνει η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουμε ολοκληρώσει δύο σημαντικά θέματα, το γλωσσικό και τη Συμφωνία Γειτονίας με τη Βουλγαρία».


Ο ίδιος επεσήμανε ότι για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε δραστηριότητα επικοινωνίας με φίλους από άλλες χώρες, όπως επίσης και με το ‘νότιο γείτονα’  καθώς και με άλλους γείτονες.
Ο Οσμάνι, πριν από τη συνάντηση με τους πρεσβευτές των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν ορισμένα ζητήματα ώστε να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι η Βουλγαρία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2018 και τόνισε ότι σε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας έχουν ήδη συζητήσει τα θέματα αυτά, ώστε η Σόφια να οργανώσει μια συνάντηση με τις χώρες φίλους των Σκοπίων καθώς και πρέσβεις της ΕΕ, όπου η χώρα θα παρουσιάσει τα σχέδια της στη μεταρρύθμιση του κράτους.


Επεσήμανε ότι την προεδρία της ΕΕ θα αναλάβουν κατά σειρά η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ρουμανία, τρεις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και δεν θέλουν τα Σκόπια να παραμένουν μια «μαύρη τρύπα» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 


«Αυτό θα συμβάλλει στην προώθηση των επιδιώξεων μας στην προεδρική τους ατζέντα», είπε.
(plusinfo.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr