Η Αλβανία ψήφισε στην Ισλαμική Διάσκεψη: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης




Δεκέμβριος 13, 2017. 22:30

Συνήλθε σήμερα εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας προκειμένου να κρατήσει μια ενιαία στάση μετά την απόφαση  των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 
Μία από τις 56 χώρες μέλη του οργανισμού αυτού, είναι η Αλβανία η οποία εκπροσωπήθηκε στη σημερινή συνάντηση, αλλά σε χαμηλό επίπεδο.



Παραβρέθηκε μόνο ο Αλβανός πρέσβης στην Τουρκία, Γκεντ Γκαζέλι γιατί η Αλβανία δεν έχει ακόμη επίσημη θέση σχετικά με τις νέες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.



Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανακήρυξε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κατεχόμενου παλαιστινιακού κράτους.


Η Οργάνωση κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Εν τω μεταξύ,  ο Παλαιστίνιος θρησκευτικός ηγέτης αλ Χουσεΐνι, δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς καθώς ο τελευταίος επισκέπτεται την ιερή πόλη.



 
Η Αλβανία προσχώρησε στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας το 1992 με πρωτοβουλία του πρώην  προέδρου, Σαλί Μπερίσα, αλλά από τότε η Αλβανία εκπροσωπείται σε επίπεδο πρέσβη.
Η Αλβανία έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, για τις οποίες η σημερινή κατάσταση φέρνει μια γεωπολιτική σύγκρουση.


Ενώ η πολιτική ιεραρχία της Αλβανίας μπορεί να θεωρεί ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, η μουσουλμανική κοινότητα και το Ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Αλβανία τίθεται κατηγορηματικά υπέρ  της Παλαιστινιακής Ιερουσαλήμ.



(Στοιχεία από gazeta-shqip.com,  SManalysis)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr