Αλβανία: Συνάντηση Τσίπρα- Ράμα τον Απρίλιο για Οριοθέτηση Θαλάσσιων συνόρων



 Η συνάντηση Μπουσάτι – Κοτζιά στην Κορυτσά


 "Αποκλειστικό/ Ράμα- Τσίπρας συνάντηση τον Απρίλιο για Συμφωνία της Θάλασσας"

Ιανουάριος 19, 2018. 21:49

Αλβανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο στόχος της δεύτερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας και της Ελλάδας, Ντιτμίρ Μπουσάτι  και Νίκου Κοτζιά, είναι το κλείσιμο πλήθους προβλημάτων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.



Σύμφωνα εξάλλου, με πληροφορίες από την αλβανική Report TV ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον Κοτζιά να επιστρέψει από την Κορυτσά με συμφωνία που θα είναι έτοιμη για υπογραφή τον Απρίλιο στη συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τον ομόλογό του Έντι Ράμα.


Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών που άρχισε σήμερα αναμένεται να κρατήσει τρεις ημέρες, στις οποίες οι δύο αντιπροσωπείες θα καθίσουν στο ξενοδοχείο «Life Galery» προκειμένου να βγάλουν λευκό καπνό, όπως λέει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.


Το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται στη συνάντηση αναφέρει ότι η  πρώτη ημέρα των συνομιλιών θα ξεκινήσει με αλβανικά ζητήματα, που αυτά αφορούν την Ορθόδοξη εκκλησιαστική περιουσία και την τρέχουσα κατάστασή της.


Την επόμενη ημέρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν τα θέματα που απαριθμούνται από την ελληνική κοινότητα που ζει στο νότιο μέρος της χώρας. Πηγές από άτομα που παρευρίσκονται στη συνάντηση ισχυρίστηκαν ότι  η αλβανική πλευρά θα  επιδιώξει την άρση των εμποδίων στις μετακινήσεις των Αλβανοτσάμηδων προς την Ελλάδα 


Η Report TV αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει ζητήσει από τον Κοτζιά ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα  από αυτήν τη συνάντηση, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα, γνωστής ως θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.


Το πρώτο σημάδι της αλλαγής από την ελληνική πλευρά είναι μια σειρά από δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που αντιτίθεται στον νόμο του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. 

Η αλβανική πλευρά δεν καθυστέρησε να απαντήσει με ένα πρώτο βήμα της έγκρισης απόφασης που έδινε το πράσινο φως για την κατασκευή δύο νεκροταφείων για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στην Κλεισούρα της Πρεμετής και στη Δρόπολη του Αργυροκάστρου.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr