Σκόπια: Μυστικότητα επικρατεί μετά τη μαραθώνια συνάντηση στη Βιέννη



  https://www.youtube.com/watch?v=0W5L6SgI9v0
 «Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη τελείωσαν- καμία πληροφορία εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος στο όνομα»


Φεβρουάριος 14, 2018. 08:19


Μετά από 5 ώρες συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με πρόοδο στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, σημειώνει τη σλαβική των Σκοπίων Sitel.



Το υπουργείο των Εξωτερικών της χώρας μας - συνεχίζει το δημοσίευμα- εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι «μετά από μια εποικοδομητική συνάντηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και την υπέρβαση της διαφωνίας του ονόματος, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".


Αν και είχε ανακοινωθεί ότι η συνάντηση αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της από δεκαετιών διαφοράς του ονόματος, ούτε οι τρέχουσες συνομιλίες, ούτε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Νίκολα Ντιμίτροφ και Νίκου Κοτζιά στη Βιέννη αποκάλυψαν λεπτομέρειες στο κοινό.


Μια νέα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών είναι δυνατόν να γίνει αργότερα αυτήν την εβδομάδα στη Σόφια.


Τα δύο υπουργεία δεν αποκαλύπτουν εάν το σχέδιο συμφωνίας των τεσσάρων προτάσεων συζητήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις, για τις οποίες ο Νίκος Κοτζιάς είχε χαρακτηρίσει ως πρώτο βήμα προς την επίλυση της  μακρόχρονης  διαμάχης.


Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, εάν γίνει αποδεκτή αυτή η συμφωνία και ληφθεί πράσινο φως από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, θα ανοίξει η θύρα της FYROM προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν είναι σαφές τι περιέχει αυτό το έγγραφο και τι είδους συμφωνία θα υπογράψουν οι δύο χώρες ενόψει των αντιτιθέμενων απόψεων.


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, από την πλευρά της χώρας μας, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, ενώ η θέση της ηγεσίας του ελληνικού κράτους  στο όνομα είναι ένα και γενική χρήση και καταστατικές αλλαγές για απόσυρση των αλυτρωτικών τάσεων της χώρας μας.


Η εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας εκτιμάται ως προσπάθεια ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη διαφωνία του ονόματος μεταξύ  των δύο χωρών.


 Δέσποινα Τοντόροφσκα- Деспина Тодоровска
(Στοιχεία από sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr