Αλεξάνδρεια η ‘Γοργόνα’ της Μεσογείου


Επιφυλλίδα του αλεξανδρινού Amin Abaza- για τη σημερινή Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου
Από την εφημερίδα Αlmasry-Αlyoum – المصرى اليوم اليومية ،
Τίτλος πρωτότυπου: الإسكندرية عروس البحر
Μεταφορά στην ελληνική: Ἂρθρα & Σκέψεις

Είναι η οσμή της αρχαίας ιστορίας, η οσμή ενός παμπάλαιου πολιτισμού που διαχέεται μέσα στα ερημικά σοκάκια, στα κτίρια, της παλιάς πόλης.

Στην πόλη που είχε κάποτε ένα λαμπρό έμβλημα, το Φάρο της, ένα από επτά θαύματα του κόσμου, που δεν άντεξε στο σεισμό του 1307.

Είναι η πόλη με τη διάσημη παλιά βιβλιοθήκη, που φιλοξενούσε πάνω από 700 χιλιάδες τόμους βιβλίων σε διάφορους τομείς της επιστήμης καθώς και το χειρόγραφο της Kaaba.

Τώρα που η βιβλιοθήκη ανακατασκευάστηκε αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο πολιτισμού, και είναι ένας αξιοζήλευτος πόλος έλξης των τουριστών

Η Αλεξάνδρεια είναι το σημαντικότερο λιμάνι της Αιγύπτου. Όλος ο όγκος των εξαγωγών και των εισαγωγών γίνεται από εδώ. Από το λιμάνι αυτό περνά το 80% των αγαθών που έρχονται στην Αίγυπτο.

Είναι η Αλεξάνδρειά μας.

Αυτή που γέννησε γίγαντες λογοτεχνίας και τέχνης όπως ο Tawfiq al Hakim, o Sayyed Darwish, o Ομάρ Σαρίφ και στον τομέα των παγκόσμιων αθλητών τον κολυμβητή Latif Abu Haif.

Στην Αλεξάνδρεια θα συναντήσεις τα πιο διάσημα τζαμιά, τις πιο διάσημες εκκλησίες που καθώς ενώνονται σχηματίζουν δημιουργίες της αγάπης, της συνύπαρξης, της ειρήνης.

Το ξακουστό τζαμί του Μάρσα Αμπού Αμπάς, την θαυμάσια εκκλησία του Αγίου Μάρκου και όλων των τοποθεσιών που συχνάζουν οι καλόκαρδοι, οι φιλόξενοι άνθρωποι.

Αυτοί που είναι πρόθυμοι να σου απλώσουν το χέρι για να απολαύσεις το ζεστό κλίμα και τις ομορφιές της πόλης.

Η Αλεξάνδρεια είναι η νύμφη της Μεσογείου, και αν είμαστε σήμερα εμείς διαφορετικοί το οφείλουμε στην πόλη αυτήν.