Κυπριακή σπείρα αρχαιοκαπηλίας


Λευκωσία 25 Ιανουαρίου 2010

Στη σύλληψη δέκα προσώπων προχώρησε η Κυπριακή αστυνομία σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Την μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κύπρο θεωρείται ότι διερευνά η Αστυνομία, μετά τον εντοπισμό αρχαιοτήτων τεράστιας αρχαιολογικής αλλά και οικονομικής αξίας, που είχε στην κατοχή της σπείρα αρχαιοκάπηλων, η οποία προσπάθησε να τα πωλήσει σε υπό κάλυψη αξιωματικό της ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν σε υποστατικά και οικίες των εννέα συλληφθέντων 164 μεγάλα αντικείμενα, όπως αμφορείς, αγγεία και αγαλματίδια καθώς και μεγάλος αριθμός αρχαίων κοσμημάτων και νομισμάτων.

Για την υπόθεση κρατούνται πέντε ακόμη πρόσωπα, τέσσερις Ελληνοκύπριοι και ενός Σύρος.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαϊδης ενημερώθηκε για την υπόθεση στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού όπου μετέβηκε με τη βοηθό διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μορία Χατζηκωστή και απέδωσε τα εύσημα στις διωκτικές αρχές για την μεγάλη αυτή επιτυχία τους.

Τα ανευρεθέντα, είπε ο κ.Νικολαίδης, είναι ιδιαίτερα σημαντικά αντικείμενα και πρόσθεσε ότι "η αξία των αρχαιολογικών αντικειμένων πέρα από την αξία τους, έχει σχέση και με την πληροφόρηση που κουβαλούν μαζί τους, πληροφόρηση που έχει σχέση με την ιστορία μας, με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής των αρχαίων προγονών μας, η οποία δυστυχώς χάνεται για πάντα όταν αποσπώνται αυτά τα αντικείμενα παράνομα από τους αρχαιοκάπηλους.

Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης Αντρέας Ιατρόπουλος, είπε πως όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας ενημερώθηκε ότι Κύπριος βρισκόταν στην Αθήνα και προσπαθούσε να εντοπίσει υποψήφιους αγοραστές.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- typos