Η Σλοβενία επιθυμεί να βοηθήσει στη διένεξη πΓΔΜ - Ελλάδας

Ιανουάριος 17.
Σε επίσκεψη αστραπή στα Σκόπια ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ δήλωσε προς τη σκοπιανή κυβέρνηση πως προσφέρεται να βοηθήσει την πΓΔΜ να επιλύσει σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος της χώρας με την Ελλάδα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του σκοπιανού ‘νετππρες’ ο κ. Παχόρ είπε πως η επίλυση του ονόματος της πΓΔΜ έχει μια ευρεία σημασία, ως προς τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Έτσι, είπε, απαιτείται θάρρος, θέληση και όραμα.


« Εάν η κυβέρνηση της πΓΔΜ, αλλά και η ελληνική πλευρά, εκτιμούν πως η Σλοβενία μπορεί να βοηθήσει ώστε τα δύο μέρη να έρθουν πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Ωστόσο δεν μπορώ να πω πως είμαι δικηγόρος της πΓΔΜ για την ένταξή της στην ευρω-ατλαντική ένωση» τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.


Ο Παχόρ είπε πως κατανοεί το ενδιαφέρον των Σκοπίων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε το παράδειγμα της Σλοβενίας.
«Πρώτα από όλα καταφέραμε την ανεξαρτησία μας όπως και εσείς. Ο στόχος μας ήταν να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κατορθώσαμενα ενταχθούμε στην ΕΕ το 2004 όταν κλήθηκαν σε αυτήν οι χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης. Και επιλύσαμε όλα τα προβλήματα που υπήρχαν για την ένταξή μας»


Ἂρθρα & Σκέψεις