Κωνσταντινούπολη: Φοβούνται κατάρρευση του ναού της Αγίας Ειρήνης


Φεβρουάριος 22, 2010
Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εντοπίστηκαν 26 μνημεία της Κωνσταντινούπολης που ενέχουν φόβους κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις Γερμανών επιστημόνων που προειδοποίησαν για ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης ενεργοποίησαν τις τουρκικές αρχές ώστε να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση των μνημείων της Πόλης.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ σε σημερινό άρθρο της, ένας πιθανός σεισμός έντασης 6 της κλίμακας Ρίχτερ, θα ήταν καταστρεπτικός για πολλά ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Χρήζουν άμεσης συντήρησης, κυρίως τα μνημεία του Ναού της Αγίας Ειρήνης, το παλάτι Τόπ Καπί, το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αυτά τα τρία κτίρια, γράφει η αναφερόμενη εφημερίδα, προβλέπονται να αποκατασταθούν σύμφωνα με διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Εκτός όμως από αυτά τα ιστορικά κτίρια θα δοθεί προτεραιότητα συντήρησης στον ναό της Αγίας Σοφίας στα κτίρια των χαρεμιών του Τοπ Καπί, κ.α.

εφημερίδα Σαμπάχ
--
-Πρόσθετα Ιστορικά Στοιχεία-

Ο Ναός της Αγίας του Θεού Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης

Η Αγία Ειρήνη απετέλεσε τον πρώτο Πατριαρχικό ναό του Βυζαντίου, πριν την κατασκευή της Αγίας Σοφίας.
Με την Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.)καταστράφηκε και ξανακτίσθηκε από τον Ιουστινιανό τον Α'.
Το 740 μ.Χ. μετά από σεισμό, κατέρρευσε ο τρούλος της για να ξανακτιστεί 13 χρόνια μετά (753 μ.Χ). επί Κωνσταντίνου του Ε'.
Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, το 1453, μετατράπηκε σε οπλοστάσιο. Σήμερα οι Τούρκοι το ναό τον χρησιμοποιούν ως αίθουσα συναυλιών.
Ένα από εντυπωσιακά τεχνικά στοιχεία κατασκευής του αρχαίου ναού είναι η εξαιρετική ακουστική την οποία παρουσιάζει. Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ειρήνης είναι μια υποδειγματική τρουλαία βασιλική, τρίκλιτη, με υπερώα στις τρεις πλευρές που ανοίγονταν στον κεντρικό χώρο και προς το ιερό στα ανατολικά. Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι 58x30 μ. και η διάμετρος του τρούλου είναι περίπου 15 μ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος