ΗΠΑ: Οι πηγές έντασης στα Βαλκάνια


Φεβρουάριος 4, 2010
Ως πηγές έντασης στο βαλκανικό χώρο καθορίζονται, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο αρχηγός της NSA των ΗΠΑ, Ντένις Μπερ, οι εθνικές-θρησκευτικές αντιπαλότητες που υπάρχουν στη Βοσνία καθώς και το ζήτημα των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Επεσήμανε πως η επιρροή που ασκούν στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των περιοχών αυτών.
«Η εμπλοκή της Ουάσιγκτον, των Βρυξελών καθώς και ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ σε ένα κοινό μέτωπο συνεργασίας θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των εξελίξεων των περιοχών αυτών».

Ο επικεφαλής της NSA υπενθύμισε πως περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των 22 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν, ήδη, αναγνωρίσει την κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου και επεσήμανε πως η Πρίστινα θα συνεχίσει να εξαρτάται από την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας, της ενδυνάμωσης της διπλωματίας και την υποστήριξη της ασφαλείας της, για περαιτέρω ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών της.

«Ένα μεγάλο μέρος του σερβικού πληθυσμού εξακολουθεί να κοιτάζει προς το Βελιγράδι», είπε ο Μπλερ, «και αντιστέκεται στην ένταξη του στους νέους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Διαφορετικά είναι τα πράγματα, όμως, στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η παρουσία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι εξαιρετικά αδύναμη. Η παρουσία του ΝΑΤΟ, αν και με μειωμένες δυνάμεις, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή της βίας μεταξύ των εθνοτήτων.»

Και ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα επισημάνει στο τέλος πως το Βελιγράδι δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- gazeta 55- (Albania)