Βουλγαρία: στα δέκα πιο γερασμένα έθνη

Φωτογραφία: BGNES

Κείμενο: Τάνια Χαριζάνοβα

Από την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ γίνεται σαφές ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση που είναι η γήρανση του πληθυσμού. Το φαινόμενο αυτό πλήττει όλα τα μέρη του κόσμου, όμως εκδηλώνεται ιδιαίτερα έντονα στα αναπτυγμένα κράτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού η Βουλγαρία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση ως προς τη γήρανση του πληθυσμού με 24,2% των κατοίκων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Πριν από μας είναι η Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία και Σουηδία.

Η μέση ηλικία του πληθυσμού στη χώρα μας είναι 41,5 ετών και ως προς το δείκτη αυτό η Βουλγαρία κατατάσσεται στην έβδομη θέση.

Η έρευνα του ΟΗΕ δείχνει ότι η Ευρώπη είναι μια από τις πλέον γερασμένες περιοχές του κόσμου. Μόνο πριν μια εκατονταετία στην Ευρώπη έμενε το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σήμερα μόλις το 7%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ακαδημίας Επιστημών Βουλγαρίας, μετά την αλλαγή του πολιτεύματος το 1989, όταν ο πληθυσμός της χώρας αριθμούσε σχεδόν 9 εκατομμύρια άτομα, πάνω από ένα εκατομμύριο Βούλγαροι αναχώρησαν να δουλέψουν στο εξωτερικό.

Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, το 2050 η Βουλγαρία θα έχει μόλις 5,5 εκατ. κατοίκους.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με εισαγωγή 'νέου πληθυσμού'


"Τίποτε δεν μπορεί να μας βοηθήσει εκτός της "εισαγωγής" νέων από το εξωτερικό", είναι η κατηγορηματική γνώμη της Μίρα Ράντεβα. "Το λέω απόλυτα συνειδητά ως άνθρωπος που γνωρίζει την κατάσταση και αναλύει αυτά τα στοιχεία από χρόνια. Τι σημαίνει "εισαγωγή νέων"; Πρόκειται για τα γειτονικά μας έθνη που είναι εθνοτικά συγγενή με το δικό μας, όπως οι Μακεδόνες, οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί, οι Αρμένιοι και άλλοι. Απλώς πρέπει να δημιουργήσουμε απλουστευμένο καθεστώς εγκατάστασης στη χώρα μας. Το λέω με όλη τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα του προβλήματος".meta name="Generator" content="Microsoft Word 11">


ρθρα & Σκέψεις- Γιργος χέδωρος - ΒΝΡ