Αθήνα- Μ. Νίμιτς: "Υπάρχει βάση για λύση"


Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είχε την Παρασκευή ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίμιτς, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πλήρη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος διαβεβαίωσε τον πρώτο για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, μια λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες των δύο πλευρών. Ο κ. Νίμιτς, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για συνάντηση των δύο πλευρών. Όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, αν και στις θέσεις της Αθήνας και των Σκοπίων υπάρχουν διαφορές, υπάρχει βάση που μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Στη συνέχεια, ο ειδικός διαμεσολαβητής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

"Αφοσιωμένη η ελληνική πλευρά στην επίλυση του προβλήματος"

"Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε" Μάθιου Νίμιτς
"Ήταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης" είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι "συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις".

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία "με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία" η οποία, όπως πρόσθεσε "θα κινηθεί γρήγορα".

Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.

Από την πλευρά του, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι ο κ. Νίμιτς "έχει αναγνώσει" μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. "Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι "το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό".

Αναφερόμενος στην ελληνική στάση, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης "μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε".

Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες "έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ".

Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι "η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ".

ρθρα & Σκέψεις- Γιργος χέδωρος

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ