Σκόπια: Παναλβανικός συνασπισμός κατά Γκρουέφσκι


-Αναβρασμός επικρατεί στα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων-

Φεβρουάριος 11, 2010
Οι αντιθέσεις μεταξύ των κυρίαρχων κοινοτήτων στο σκοπιανό κρατίδιο κορυφώνονται μέρα στη μέρα.

Η δυσαρέσκεια του αλβανικού στοιχείου στην πΓΔΜ ωθεί τους αλβανούς κομματάρχες στην αναζήτηση μιας οδού αντίστασης.

Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ασχολείται με τα αγάλματα και τα στολίδια της πλατείας των Σκοπίων, ενώ οι αλβανικές επαρχίες του κράτους της κραυγάζουν απειλητικά για άμεση αλλαγή πολιτικής.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, των Σκοπίων, ήταν σαφής στη συνέντευξή του στο ‘Top Channel TV’ της Αλβανίας:

«Οι Αλβανοί είναι έτοιμοι να σχηματίσουν ένα παναλβανικό συνασπισμό στα Σκόπια κατά της πολιτικής του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι».
Σύμφωνα με τον Τάτσι οι ρίζες του «σλαβομακεδονικού εθνικισμού» που εμφανίζονται πρόσφατα, προέρχονται από την συνεχιζόμενη διαφωνία του ονόματος της χώρας με την Ελλάδα, αλλά οι παρενέργειες αυτού του εθνικισμού έχουν αισθητές συνέπειες στους Αλβανούς»

Ο Τάτσι εκφράζοντας την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων του προς την πολιτική Γκρουέφσκι, δηλώνει πως οι διακρίσεις κατά των Αλβανών μπορούν να σταματήσουν μόνον με ένα σθεναρό πρόγραμμα αντίστασης».

Επεσήμανε μάλιστα πως το πλαίσιο της Συμφωνίας της Οχρίδας δεν βελτίωσε την κατάσταση των Αλβανών.
«Η εν λόγω συμφωνία επέδρασε αρνητικά στη λογική της ισότητας των δύο κοινοτήτων», είπε.

Παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία από τα οποία φαίνονται έκδηλα οι διακρίσεις κατά του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ:
«μόνον το ένα τοις εκατό του προϋπολογισμού διανέμεται στην αλβανική κοινότητα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών –Σκοπιανών στη συνέντευξή του πρότεινε τη ‘λύση Ελβετίας’ για το κράτος των Σκοπίων, όπου θα υπάρχει ένα Κοινοβούλιο με δύο χωριστές αίθουσες συνεδριάσεων».

Στο μεταξύ υπάρχουν αντιδράσεις από το άλλο αλβανικό κόμμα της ‘Νέας Δημοκρατίας’ (DUI) που συμμετέχει στην κυβέρνηση Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο εκπρόσωπος του, Ταχίρ Χάνι, αναφερόμενος στην πρόταση του Τάτσι είπε πως η ιδέα ενός Αλβανικού Συμβουλίου , υπήρχε και παλαιότερα αλλά ναυάγησε.

Υπενθύμισε πως το 2020 ο Μεντούχ Τάτσι και το κόμμα του είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο Συμβούλιο αλλά το διέβρωσαν.

«Η πρόταση», είπε, «είναι σωστή αλλά από λάθος άτομο».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος