Βρυξέλλες για Ελλάδα:Η κοινή δήλωση όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Παραθέτουμε ασχολίαστα την κοινή δήλωση όλων των κρατών -μελών της Ε.Ε. όπως παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρυξέλλες στην ελληνική γλώσσα.


-Η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση-

Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2010


Δήλωση
των Αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων
της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστες εθνικές πολιτικές, ευθυγραμμισμένες με τους συμφωνημένους κανόνες. Έχουν κοινή ευθύνη για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της ζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της θέσπισης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι τέθηκαν με το πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο, ώστε να μειώσει αποτελεσματικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% εντός του 2010.

Καλούμε το Συμβούλιο Ecofin να υιοθετήσει, κατά τη σύνοδό του της 16ης Φεβρουαρίου, τις συστάσεις προς την Ελλάδα, με βάση την πρόταση της Επιτροπής και τα συμπληρωματικά μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και θα προτείνει τυχόν απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, στηριζόμενη στην εμπειρία του ΔΝΤ. Μία πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.
Τα μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτημα οικονομικής στήριξης.

Πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης