Βουλγαρικοί Τάφοι Θεσσαλονίκης: Ο Ντιμιτρόφ τους θυμήθηκε μετά ενενήντα χρόνια...
Μάρτιος 26, 2010Ο Βούλγαρος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ (φωτό δίπλα) ήρθε προχθές στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τρία βρετανικά νεκροταφεία του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκονται στην πόλη, συνοδευόμενος από το Γενικό πρόξενο της Βουλγαρίας Λαχεζάρ Ιβανόφ.

Όπως ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση, στα νεκροταφεία αυτά έχουν ενταφιασθεί 240 στρατιώτες της Βουλγαρίας.

Σημειώνεται πως στους τάφους των στρατιωτών τα ονόματα και οι ημερομηνίες θανάτου είναι αναγεγραμμένες στη βουλγαρική γλώσσα.

Τα στρατιωτικά νεκροταφεία διατηρούνται εξ ολοκλήρου από την αγγλική κυβέρνηση. Οι επιτύμβιες στήλες είναι παρόμοιες των μνημείων των βρετανών στρατιωτών.

Αυτό εντυπωσίασε, ευχάριστα, το Βούλγαρο υπουργό και δεν δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει:

«Εδώ και 20 χρόνια ασχολούμαι με τα νεκροταφεία του πολέμου, γνωρίζω πως η διεθνής νομοθεσία δεν υποχρεώνει την αγγλική πλευρά να φροντίζει τα μνημεία των ξένων στρατευμάτων αλλά παρόλα αυτά οι Βρετανοί το έχουν κάνει»...

Ο Μποτζιλάρ Ντιμιτρόφ δήλωσε πως θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο,  μια κυβερνητική αντιπροσωπεία, να κάνει επίσημη επίσκεψη, για να αποθέσει λουλούδια στους τάφους των βούλγαρων στρατιωτών.Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος