Σκόπια : Η συνάντηση Γκρουέφσκι Παπανδρέου χωρίς αποτέλεσμα




Μάρτιος 26, 2010

Αμέσως μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, χθες το μεσημέρι, σε ανταπόκρισή του το σκοπιανό ‘Μακφάξ’ ανέφερε πως οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Η συνάντηση που ήταν η τρίτη κατά σειρά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και κράτησε 40 λεπτά της ώρας δεν φαίνεται να έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Τέσσερις ώρες αργότερα, το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, θα δημοσιεύσει δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι σχετικά με τη συνάντηση αυτή.

«Οι θέσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας παραμένουν διαφορετικές» δήλωσε ο Μιλοσόσκι.

Ωστόσο, επεσήμανε πως είναι θετικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους συναντήσεις δίνουν την ευχέρεια ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης κατανόησης και ενδεχόμενης προόδου σε μια σύγκλιση θέσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν παρόλα αυτά, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ, χωρίς την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, ο Μιλοσόσκι απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την Ένωση και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πρέπει η χώρα του να πληροί, οπωσδήποτε και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει το πολιτικό μέρος των κριτηρίων αυτών.

Σε ερώτηση προς τον σκοπιανό υπουργό να σχολιάσει τις δηλώσεις του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, για το ενδεχόμενο μια αποδεκτής λύσης με το όνομα ‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’, ο Μιλοσόσκι είπε πως δεν μπορεί να προβεί σε ιδιαίτερες επισημάνσεις, αλλά τόνισε ότι «δεν θεωρώ λογικό οι συνομιλίες αυτές να οδηγήσουν σε μερικές συμβιβαστικές προτάσεις».

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται μέσα στον Απρίλιο να επισκεφθεί τις δύο χώρες, προκειμένου να καθοριστούν ορισμένοι όροι των δύο πλευρών, οι οποίοι όροι, διατυπώθηκαν κατά την τελευταία επίσκεψή του, και από τις δύο πλευρές.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος