Διάσκεψη Δυτ. Βαλκανίων: Δεν συμμετέχει η Σερβία, δεν πάει και ο Βαν Ρομπάι

Μάρτιος 19, 2010

Τελικά, ως όλα δείχνουν, η διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων οδηγείται σε αποτυχία.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης Χέρμαν βαν Ρομπάι, δεν πρόκειται να συμμετάσχει, αύριο, Σάββατο, στη διάσκεψη για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που πρόκειται να γίνει στην τοποθεσία Brdο kod Kranja, της Σλοβενίας.

Την απόφαση του ολλανδού προέδρου του Σ.Ε. έκανε γνωστή στις διοργανώτριες χώρες. Σλοβενία και Κροατία, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου του Van Rompuy.

Μια δεύτερη ανακοίνωση προήλθε από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ισπανό υπουργό Εξωτερικών κ. Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος (Migel Anhel Moratinos) που στην περίπτωση μη μετάβασης του Βαν Ρομπάι, δεν θα συμμετάσχει και ο ίδιος.

Πηγές, εξάλλου, από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, οφείλει να συμμετάσχει στην συνάντηση αυτή.

Οι ακυρώσεις των επικεφελής του Συμβουλίου της Ευρώπης προήλθαν από την άρνηση της Σερβίας να συμμετάσχει στην εν λόγω διάσκεψη εφ’ όσον το Κοσσυφοπέδιο δεν αντιπροσωπευθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ως «UNMIK-Kosovo» και όχι ως ανεξάρτητο κράτος.

Την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, δήλωσε, σήμερα, στη Λιουμπιάνα, ότι η διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων αύριο θα πραγματοποιηθεί, άσχετα, από το ποιος θα συμμετάσχει σε αυτήν.

«Όποιος δεν έρθει στη διάσκεψη δεν πρόκειται να τον κατηγορήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής στη Διάσκεψη αυτή που θα συζητηθεί το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων έχουν δηλώσει συμμετοχή έξι χώρες.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος