Αλβανοί Σκοπίων: Να αλλάξει ο τίτλος της νέας εγκυκλοπαίδειας




Μάρτιος 18, 2010

«Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονίας» και όχι «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια» πρέπει να είναι ο τίτλος της νέας εγκυκλοπαίδειας σύμφωνα με τον αλβανικής καταγωγής, Ραμίζ Αμπτούλι, καθηγητή της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων.

Ο Αμπντούλι, αποτελεί νέος μέλος της συντακτικής επιτροπής που ορίστηκε για να ξαναγράψει την εγκυκλοπαίδεια, αφού η παλιά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό αλλά και από στο εξωτερικό, ανάγκασε την σκοπιανή κυβέρνηση να την αποσύρει.

Η Ακαδημία θα συνεδριάσει στις 24 Μαρτίου 2010 για να συζητήσει την πρόταση του αλβανού καθηγητή, γράφει σήμερα η αλβανόφωνη εφημερίδα των Σκοπίων «Λάιμ».

«Το έχω επαναλάβει αρκετές φορές αυτό, δήλωσε ο Ραμίζ Αμπτούλι στους δημοσιογράφους, το έργο αυτό θα πρέπει να έχει τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονίας» και όχι την παλιά ονομασία της που οδηγούσε αλλού. Δεν πιστεύω ότι το συντακτικό προσωπικό θα είναι αντίθετο στον τίτλο που προτείνω»

Επιπρόσθετα, ο ακαδημαϊκός Alajdin Abazi, συμφωνεί με την πρόταση του καθηγητή Αμπντούλ, και διευκρινίζει προς την εφημερίδα:

«Τώρα, βέβαια, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον τίτλο του έργου, αλλά όταν θα έρθει η ώρα εκείνη, θα απαιτήσουμε η ονομασία της να αντικατοπτρίζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει τον τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια της Μακεδονίας», ώστε να διαφοροποιηθεί και από την παλαιότερη έκδοση».

Στην πΓΔΜ, γράφει χαρακτηριστικά η «Λάιμ», πολλά ονόματα θεσμικών οργάνων δεν έχουν κατάληξη σλαβομακεδονική (-φσκι) και αυτό γιατί η χώρα δεν αποτελείται μόνον από Σλαβομακεδόνες αλλά και από άλλες εθνότητες. «Η παλιά ονομασία της εγκυκλοπαίδειας έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος