Αλβανικό κόμμα Σκοπίων θέτει όρους στον Γκρουέφσκι




Απρίλιος 1, 2010
Την ισχυρή πίεση που δέχεται τελευταία, η ηγεσία του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό της χώρας, ο Αλί Αχμέτι, απαιτώντας συγχρόνως, την επίλυση άμεσων προβλημάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής.

Ο πρόεδρος του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, να επισπεύσει τις διαδικασίες επίλυσης της διαφοράς για το όνομα της χώρας καθώς και να συμπεριλάβει στην υπό διαμόρφωση πλατεία των Σκοπίων αγάλματα Αλβανών ηρώων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές που αναφέρει η σκοπιανή εφημερίδα Ουτρίνσκι Βέσνικ, ο Γκρουέφσκι είδε με θετικό πνεύμα τα αιτήματα του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνησή του.

Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Αχμέτι πως η επικείμενη συνάντηση, στα μέσα Απριλίου, με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, είναι καθοριστική στο να εξαχθούν « συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι στο παρελθόν». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι προτάσεις αυτές ίσως οδηγήσουν στην επίλυση του ονόματος χωρίς όμως να διευκρινίσει το περιεχόμενο τους.

Ο αλβανικής καταγωγής πρόεδρος του κόμματος ‘DUI’ υπέβαλε, στον Γκουέφσκι, κατάλογο δέκα προτάσεων για ανέγερση μνημείων σε Αλβανούς που ‘αξίζουν’ να τοποθετηθούν στην πλατεία των Σκοπίων, προτείνοντας την τροποποίηση του έργου «Σκόπια 2014».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος