Βελιγράδι: Διεθνής ημέρα των τσιγγάνων και οι Σέρβοι


Απρίλιος 9, 2010

Βελιγράδι.
Ένα μεγάλο μέρος των αθίγγανων της Ευρώπης βιώνει στα κεντρικά βαλκάνια, κυρίως σε Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία.

Είναι ένας παραμελημένος πληθυσμός που σε πολλές περιπτώσεις επεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Μια θετική και παραδειγματική πράξη υλοποίησε ο Σέρβος υπουργός υπεύθυνος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των μειονοτήτων, Svetozar Čiplić.

Χθες, 8η Απριλίου, ήταν Διεθνής ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά. Ο αναφερόμενος Σέρβος υπουργός εδώρισε 40 φορητούς υπολογιστές στους καλύτερους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων τσιγγάνικης εθνικότητας.

Ο Čiplić αναφερόμενος στους τσιγγάνους της Σερβίας δήλωσε πως τα μέλη της κοινότητας των Ρομά αντιμετωπίζουν προβλήματα και ανέφερε πως η εθνική αυτή κοινότητα βρίσκεται στο στάδιο του μετασχηματισμού της.

«Σκοπός μας είναι να προσδώσουμε, στην δική μας κοινωνία, την πραγματική εικόνα των Ρομά που ζουν στη χώρα μας», είπε ο Σέρβος υπουργός.

Πάνε πολλά χρόνια που οι Αθίγγανοι, όπου γης, έκαναν το πρώτο τους Παγκόσμιο Συνέδριο.

Ήταν το έτος 1971, στο Λονδίνο. Τότε είχε ληφθεί απόφαση να επισημαίνεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, η Διεθνής Ημέρα αφιερωμένη στους Ρομά. Αυτό είχε ως στόχο να τονιστεί η εξαιρετική δύσκολη κατάσταση στην οποία ζει αυτό το κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας και να δοθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από τα ευρωπαϊκά κράτη για βελτίωση της κοινωνικής θέσης τους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος