Αλβανική ‘Start’: «Ένωση Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία»





Απρίλιος 9, 2010


«Ένας από τους πιο διάσημους φιλοσόφους του κόσμου, ο Slavoj Zizek, είναι της γνώμης ότι η ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, θα μπορούσε, ίσως, να είναι η πιο λογική λύση για την προοπτική των Βαλκανίων».

Τα παραπάνω σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Start’ της 9ης Απριλίου 2010, δίνοντας δημοσιότητα σε ένα θέμα που συνήθως συζητείται σε ‘κλειστές’ αίθουσες.

Ο Slavoj Zizek είναι ένας ‘θεωρητικός’ Σλοβένος- καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα (Σλοβενία) και έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο της Deutsche Welle στην σερβική γλώσσα.

Στη συνέντευξή του αυτή εκτίμησε ότι η πολιτική των Βρυξελλών προς τα Βαλκάνια αλλάζει συν τω χρόνω, αλλά «η Ευρώπη, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να επιτύχει ένα σοβαρό έργο ενός επιπέδου».

Πρόσθεσε πως αυτό οφείλεται σε κάποιους συγκεκριμένους γεωπολιτικούς λόγους, αν και η κατάσταση τα Βαλκάνια σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν.

Ο Zizek αναφερόμενος στη Σερβία δήλωσε πως με το πρόσωπο του ‘λαϊκού εθνικισμού’ δεν είναι ώριμη ακόμη να ενσωματωθεί στη σύγχρονη Ευρώπη. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός δεν έχει κερδίσει τη μάχη μέσα στην σερβική κοινωνία.

Αναφερόμενος στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου ο Σλοβένος θεωρητικός δήλωσε ότι «το θέμα αυτό φέρνει πολύ κόπο»... και θα συνεχίσει: «Σε γενικές γραμμές οι κατάσταση είναι πολύ παράλογη. Ίσως είναι καλύτερα μέσω ενός διεθνούς συντονισμού το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στην Αλβανία. Αυτή θα ήταν η μόνη μακροπρόθεσμη ορθολογική επιλογή. Κι αυτό, γιατί είναι ανόητο, να υπάρχουν δύο κράτη με εντελώς ίδιο πληθυσμό».

Ο Zizek είπε ότι είναι δύσπιστος για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου: «αυτό αποτελεί ένα μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ, οι οποίες όπως φαίνεται, σε μακροπρόθεσμη βάση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα.

«Για παράδειγμα, οι φίλοι μου από το Κόσσοβο μου είπαν ότι ήταν χαρούμενοι για την ανεξαρτησία τους αλλά όταν έπρεπε να δημιουργήσουν μια εθνική δίοδο Πρίστινας- Τιράνων έπρεπε αυτό να το κάνουν, σχεδόν, στα κρυφά. Κι αυτό γιατί οι διεθνείς δυνάμεις δεν θέλουν καμία σχέση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων» είπε ο Zizek .

Ο Σλοβένος θεωρητικός τόνισε πως οι καταστάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο ακόμη δεν έχουν επιλυθεί, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος