Σκόπια: «Οι Έλληνες έρχονται στο Μοναστήρι για...κρεμμύδια και φθηνό σεξ»






Απρίλιος 9, 2010

Μοναστήρι- Μπίτολα.

«Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους Έλληνες, τόσο, που έρχονται στην Πόλη των Προξένων, από το να αγοράσουν λίγα κρεμμύδια μέχρι να κάνουν ένα φθηνό σεξ»

Γράφει η σκοπιανή εφημερίδα 'Ούτρινσκι Βέσνικ' με έμφαση, για να τονίσει την οικονομική δυσχέρεια των Ελλήνων επισκεπτών, στην σκοπιανή πόλη του Μοναστηριού.

«Ανεξάρτητα από την πολιτική και την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, μετά την κρίση που έπληξε την τσέπη τους, οι έλληνες πολίτες νοιάζονται περισσότερο για τις αγορές εγχώριων προϊόντων παρά για τον πατριωτισμό τους» σημειώνει η εφημερίδα.

Τους τελευταίους δύο μήνες σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές των συνόρων, της αστυνομίας, των γεμάτων ξενοδοχείων και των εστιατορίων, οι επισκέψεις των ελλήνων επισκεπτών στο Μοναστήρι έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Ενώ πριν από δύο χρόνια», σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα, « πολύ πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, την πόλη την επισκέπτονταν κυρίως από τις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης, τώρα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα».

Το ελληνικό παλιρροϊκό κύμα που έπεσε στο Μοναστήρι, επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος του συνοριακού σταθμού Medzitlija, Ljupco Tasevski, ο οποίος δηλώνει ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των οχημάτων και των επιβατών που προέρχονται από την Ελλάδα και θα πει χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες αποφάσισαν να σωθούν αναζητώντας ότι είναι φθηνότερο από ένα κιλό κρεμμύδια, μια βαφή μαλλιών και να κάνουν ένα φθηνό ...σέξ»

Εκείνοι που πραγματικά τρίβουν τα χέρια τους είναι οι έμποροι του Μοναστηριού. Ο τζίρος ανέβηκε κατακόρυφα. Οι Έλληνες δεν σκορπούν τα λεφτά τους όπως παλαιότερα, αλλά τώρα αγοράζουν αυτά που έχουν ανάγκη και κυνηγούν κυρίως και τα ‘πράσινα’ προϊόντα (βιολογικά).

Οι περισσότεροι κατευθύνονται στην αγορά της πόλης. Προτιμούν τα λαχανικά, το τυρί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κόκκινο πιπέρι που είναι γνωστό ως ‘μπούκοβο’, διάφορα βότανα, τσάι κλπ.

Τα χέρια τους τρίβουν και οι χασάπηδες, ειδικά πριν το Πάσχα, όπου εκατοντάδες Έλληνες ‘έπεσαν’ στην κρεαταγορά της πόλης και την ...άδειασαν.

«Το αρνί διατίθονταν στα 380 δηνάρια (6 €) και για τους Έλληνες δεν ήταν ακριβό» είπε ο Vlade Tajchevski από το σφαγείο της πόλης.

Μεγάλη κατανάλωση είχε η αγορά υποδημάτων που αγόραζαν από δύο έως τρία ζευγάρια παπούτσια των 50€ και θεωρούσαν ότι είναι πολύ φθηνά...

Ωστόσο η κύρια αγορά των Ελλήνων είναι η βενζίνη. Τα βενζινάδικα έχουν κάνει χρυσές δουλειές. Η βενζίνη είναι φθηνότερη από την Ελλάδα κατά 30 λεπτά περίπου και αυτό για τους Έλληνες είναι σημαντικό. Μια φορά την εβδομάδα έρχονται και γεμίζουν τις δεξαμενές των αυτοκινήτων τους.

Ο κλάδος που ‘χτυπήθηκε’ από τους επισκέπτες είναι τα εστιατόρια. «Παλαιότερα έρχονταν οι Έλληνες και έτρωγαν τα πιο ακριβά πιάτα: ψάρια, μπιφτέκια. Ενώ τώρα μια σούπα ή πίτσα και ένα σουβλάκι ή μπύρα και αυτό είναι όλο».

Αποφεύγουν μάλιστα να αφήσουν και κάποιο φιλοδώρημα...



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος